7 квалитети на силна личност поради кои луѓето може да ве избегнуваат или да не им се допаѓате – според Зигмунд Фројд

Сетете се на мудрата парабола кога мажот отишол кај мудрец и го прашал како може да најде соодветна жена, бидејќи со сите претходни тоа било целосен неуспех: некоја секогаш го оставала фрижидерот празен, друга ја оставала куќата во хаос, а со третата немал мир ниеден ден, само се расправале. И тогаш мудрецот му рекол дека не се работи за жените, туку за себе, бидејќи тој не можел да заработи пари за да го наполни фрижидерот, никогаш не ги чистел работите по себе и не знаел да ги држи емоциите под контрола, почнувајќи кавга за секое прашање. Затоа, тој нема потреба да ги менува своите жени, туку себеси.

Некои ќе се согласат со ова, додека други ќе се спротивстават. И понекогаш ниту три ниту пет неуспешни бракови нема да му помогнат на човекот да донесе заклучоци.

 

Се случува силните луѓе да ги исплашат другите бидејќи не се плашат да ја кажат вистината и да покажат храброст. Бидете свои и движете се кон своите цели и соништа.

Значи, еве 7 особини на силна личност, поради кои може да ви се плашат, да ве избегнуваат или да не им се допаѓате:

1. Не одговарате на критиките. Не ви треба одобрување од другите

Да се ​​има силна личност значи дека ретко (ако некогаш) ви треба какво било прифаќање или одобрување од некој друг освен од вас самите.

Силните личности се имуни на неосновани критики. Тие ја ценат конструктивната повратна информација, но остануваат рамнодушни на неосновани критики или лични напади. Нивната способност да останат непоколебливи во нивните верувања и самодоверба може да бидат застрашувачки за луѓето кои се потпираат на критиката како средство за контрола или манипулација.

„Кога ме критикуваат, можам да се одбранам, но немоќен сум против пофалбите“. Зигмунд Фројд.

 

2. Не можете да поднесете незнаење, бесчувствителност, идиотизам и невнимание.

Личноста со силен карактер ги цени важните работи, оние кои не му трошат време и кои му носат благосостојба: добри пријателства, луѓе со кои лесно се зборува, емотивни партнери со кои може да се смеете, да имате збогатени обврски. .. Сето тоа значи дека немате многу трпение за оние кои се однесуваат себично, оние кои не знаат да ги ценат наједноставните работи, оние кои се невнимателни во своите обврски и покажуваат незнаење, бесчувствителност, идиотизам.

Силните личности имаат вродено презир кон просечноста и неспособноста. Тие одбиваат да толерираат незнаење, невештост или занемарување на обврските. Без разлика дали на работното место или во личните потфати, тие бараат извонредност и се држат себеси и другите на високи стандарди.

„Пред да се дијагностицирате со депресија и ниска самодоверба, погрижете се да не сте опкружени со идиоти“ – Зигмунд Фројд

Зигмунд Фројд исто така рекол: „Првиот знак на глупоста е целосното отсуство на срам“.

 

3. Внимателни сте со времето и не сакате празни муабети.

Ништо не ве нервира или фрустрира повеќе од празен муабет. Причината е што празен муабет е губење на вашето време; сакате да имате интересен разговор.

Силните личности се познати по нивната непоколеблива посветеност на продуктивноста. Тие ја разбираат вредноста на времето и претпочитаат значајни разговори кои промовираат личен или професионален раст.

Иако нивната ефикасност е восхитувачка, нивната неподготвеност да се вклучат во празен муабет може да ги навреди оние кои се навикнати да зборуваат за тоа кој каде отишол, кој што облекол и кој што јадел.

„Масите никогаш не биле жедни за вистина. Тие бараат илузии без кои не можат да живеат“. – Зигмунд Фројд

4. Не губите време на негативност и токсичност.

Премногу сте среќни за да бидете живи и благодарни за се што имате. Повеќето луѓе сакаат да седат со скрстени раце и да прават врева поради случајни глупави работи. Немате време за ова и не ве интересира. Зошто би сакале да седите наоколу и да се жалите за мали нешта кога има толку многу можности околу вас?

На луѓето им е тешко да бидат околу вас затоа што често ги затворате нивните поплаки и лелекања.

„Задачата да се направи човек среќен не беше дел од планот за создавање на светот. Човек мора сам да го направи тоа“ – Зигмунд Фројд

 

5. Своите цели ги постигнувате по секоја цена.

Имате неверојатна способност да наоѓате можности на најнеочекуваните места. Ги надминувате предизвиците со истрајност и снаодливост, честопати постигнувајќи ги вашите цели против сите шанси. Вашата способност да најдете можности каде што другите гледаат пречки може да создаде завист и сомнеж во себе кај оние кои се посвесни за своите ограничувања од вас.

„Скалата на личноста се одредува според големината на проблемот што може да ја доведе до лудило таа личност“, рече Зигмунд Фројд.

 

6. Вие сте бестрашни

Работите што може да ве задржат и да ги исплашат вашите пријатели и врсници за вас се прошетка во парк.

Смешното е што и вие се плашите од овие работи, вие сте исто како вашиот пријател или колега, но одбивате да дозволите овие работи да диктираат како ќе го живеете вашиот живот. Затоа, често одите таму каде што се плашите.

Многу луѓе ќе ја помешаат вашата бестрашност со ароганција и нема да им се допаднете поради тоа.

„Не треба да барате сила и самодоверба надвор, туку треба да ги барате во себе. Тие отсекогаш биле таму“. Зигмунд Фројд

7. Мразите изговори.

Изговорите немаат вредност во светот на силни личности. Тие преземаат целосна одговорност за своите постапки и одлуки, одбивајќи да се кријат зад изговори или да ја префрлат вината на надворешни фактори.

Ако имате силна личност, немате време да слушате како луѓето објаснуваат зошто не можат да направат нешто, бидејќи единственото нешто на што можете да се фокусирате е како нешто да се случи.

Ова може да ги натера другите да мислат дека сте бесчувствителни, а всушност едноставно не дозволувате пречките да ве спречат.

„Повеќето луѓе навистина не сакаат слобода бидејќи тоа доаѓа со одговорност, а повеќето луѓе се плашат од одговорност“. Зигмунд Фројд

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *