7 животни правила на мислителот, кој им бил инспирација на сите, од Ниче до Толстој

Ралф Валдо Емерсон е американски филозоф, свештеник, предавач и активист. Тој може да се нарече еден од најистакнатите мислители на деветнаесеттиот век и можеби, најпотценетиот. Особено во постсоветскиот простор. Во странските книги често се среќаваат неговото име и цитати. Ставовите на Емерсон влијаеле на Ниче, Бодлер, Бергсон, па дури и на Толстој.

 

Не заборавајте да ја проверите неговата работа. Денеска ви ги претставуваме седумте животни правила на оваа единствена личност до кои секогаш се трудел да се придржува.

 

1. Мислите владеат со светот

„Големиот човек е оној кој гледа дека духовното е посилно од материјалното. Тој знае дека мислите владеат со светот“.

Ако навистина сме одговорни за себе и за нашата судбина, ако веруваме во духот и дека можеме да го промениме светот, тогаш мора да научиме да размислуваме. Токму во оваа вештина лежи начинот на разбирање на светот и себеси.

Дали ги контролирате вашите мисли? Дали сте способни да ги управувате и да ги насочите во вистинската насока? Ако е така, тогаш можностите се бесконечни.

 

2. Мора да си богат

„Секој човек е потрошувач, но треба да биде производител. Затоа, по дефиниција, тој мора да стане богат“.

Не секој филозоф го рекол ова, а Емерсон бил сигурен дека човек мора да има пари за да стане уште подобар. Покрај тоа, „да се биде богат“ значи да се создаде нешто уникатно што луѓето потоа ќе го користат.

Што произведувате или сакате да произведувате? Што ќе дадат луѓето во замена за овие вредности? Дали тоа ќе ве збогати?

 

3. Бидете благодарни за вашите грешки и неуспеси

 

„Секој човек во својот живот треба да прави грешки и да биде благодарен за нив“.

Емерсон изјавил дека буквално паднал на колена и се заблагодарил на судбината за сите негови грешки и неуспеси. Тој верувал дека токму тие го направиле она што станал. Го научиле на нови работи, го подготвувале, го направиле подобар.

Што можеме да направиме кога ќе погрешиме или ќе претрпиме болен пораз? Најдобар начин е да сфатите како тоа ќе ви помогне да станете посилни. Неуспехот и грешките се многу фрустрирачки. Но, оној што може да ги трпи и да го смири неговото его, ќе ги донесе вистинските заклучоци – тој секојдневно ќе расте како личност. Потребна е дисциплина и висока емоционална интелигенција, но вреди.

 

4.Во ред е да се биде аматер

„Секој уметник некогаш бил аматер“.

Да, секој креативен човек прво бил аматер, а потоа преку страст, упорност, труд и трпение, станал мајстор. Така е и со другите професии, вклучувајќи ја и вашата. Не ги презирајте таканаречените „тивки години на успех“. Тие се потребни за да станете силна личност и експерт во својата област. Без овие тешки години, ништо нема да излезе од тоа.

 

5.Причина и истрага

„Малите луѓе веруваат во среќа. Големите луѓе веруваат во причина и последица“.

Среќата не го одредува успехот, туку вие самите. Има многу работа зад оваа баналност:

Обрнете внимание на вашите верувања. Тие стојат во центарот. Променете ги вашите верувања. Како што ги менувате вашите верувања, ќе се променат и околностите околу вас. Вашето размислување ќе се промени.
Работите на кои обрнувате внимание ќе се променат. Најдете ја основната причина за вашите проблеми и променете ја.

 

6. Нема ништо лошо со златото

„Желбата за злато не е цел сама по себе. Тоа е само желба да се добијат средства за слобода и предности.

Можеби на некои ова им звучи цинично, но ако немате пари (злато), тогаш сте заложници на околностите и зависни од други. Да, дури и робот може да биде слободен по дух и ум, но секогаш ќе сонува за физичка слобода, можност да го види светот и сам да донесува одлуки.

 

 

7. Голем човек е едноставен човек

„На големите луѓе не им пречи понекогаш да се задоволуваат со малку“.

На повеќето достојни луѓе не им се допаѓа возбудата околу нив од една причина: тие веќе докажале сè на себе и на другите. Затоа, нема смисла да викате за вашиот успех и однадвор да го покажувате тоа. Тие се самодоволни, а тоа доаѓа од внатре.

Ви посакуваме среќа!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *