8 уникатни антички места кои го промениле својот изглед во последните 100 години

Патувањето и истражувањето секогаш може да не доведат до мистериозни нови места. Но, има такви места  чиј изглед е многу променет од нивното откритие, а некои од овие трансформации се неверојатни. Погледнете!

 

1. Ел Кастиљо, Чичен Ица, Мексико

 

Ел Кастиљо е мезоамериканска пирамида пронајдена во центарот на археолошкиот локалитет Чичен Ица. Во илустрациите на Фредерик Кетервуд, храмот бил покриен со густа вегетација. Има и фотографии од дваесеттиот век на кои се гледа дека храмот е делумно опкружен со оваа вегетација.

Од мексиканската влада беше побарана дозвола да спроведе истраги и реставраторски работи во и околу регионот Чичен Ица во 1924 година од страна на Институтот за наука Карнеги во Вашингтон. Тие го започнаа проектот во 1927 година со помош на археолози од Мексико. Во април 1931 година, во обид да се поддржи теоријата дека зградата на храмот Кукулчан била изградена над уште постар храм, започнале ископувањата и докажале дека верувањата се вистинити.

 

2. Колосеум, Рим, Италија

Колосеумот се наоѓа во центарот на Рим, Италија, недалеку од Римскиот форум. Тоа е најголемиот антички амфитеатар некогаш изграден и сè уште се смета за најголем и покрај неговата старост. Колосеумот првпат се користел за забава, која престанала во раната средновековна ера. Подоцна повторно се користел за работилници, домување и други цели.

 

3. Мачу Пикчу, Источна Кордилера, Перу

Мачу Пикчу е еден од најфасцинантните антички остатоци што постојат. Изграден е во 15 век од Инките и се наоѓа во источната Кордилера во јужен Перу. Денешните археолози сметаат дека античкиот град на Инките бил изграден околу 1438-1472 година . Многумина го нарекуваат и „Изгубениот град на Инките“.

 

4. Кинескиот ѕид

Кинескиот ѕид бил изграден од повеќе династии и служел како граница на древните кинески држави. Освен одбраната, примарните цели на Кинескиот ѕид вклучувале и гранични контроли, земање даноци на стоки што патуваат по Патот на свилата, регулирање или промовирање на трговијата и управување со имиграцијата и емиграцијата.

 

5. Тулум, Квинтана Ру, Мексико

Тулум се наоѓа во мексиканската држава Квинтана Ру, дел од предколумбискиот град со ѕидови на Маите кој служел како витално и главно пристаниште за Коба тогаш. Урнатините се сметаат за едно од најдобро зачуваните крајбрежни места на Маите, во денешно време дури станаа популарно место за туристите.

 

6. Хампи, област Виџајанагара, Карнатака, Индија

Хампи бил главен град на империјата Виџајанагара во 14 век. Според хрониките на персиските и европските истражувачи, главно португалски, Хампи бил просперитетен, богат и колосален град до реката Тунгабадра, со многу храмови, фарми и трговски пазари. Подоцна бил уништен од освојувачите, кои го оставиле градот во урнатини.

 

7. Ангкор Ват, Сием Рип, Камбоџа

Анкор Ват е храмски комплекс во Камбоџа изграден во 12 век. Кмерскиот превод на современото име Ангкор Ват, исто така познат како Нокор Ват, е „Градот на храмот“ или „Градот на храмовите“. Се наоѓа во Јашодхарапура/Ангкор, главниот град на Империјата Кмер, кој е денешен Сием Рип.

 

8. Римски Форум, Централен Рим, Италија

Римскиот форум се наоѓа во центарот на Рим. Познат е и по неговото латинско име Форум Романум. Ова место се смета за плоштад кој е опкружен со неколку антички владини урнатини.
Со векови овој плоштад бил центар на секојдневниот живот во Рим. Покрај Форумот има и многу познати и важни градби.

Ова неверојатно место ги претрпел најголемите загуби за време на ренесансата кога папата Павле III ги уништил и ги искористил спомениците за материјали за изградба на новата базилика Свети Петар.

Која од овие градби ви се чинеше највпечатлива од сите? Кои други места би ги додале на оваа листа?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.