8 уникатни традиции кои жените гордо ги прифаќаат во различни земји

Традициите дефинираат кои сме ние. Иако многу обичаи исчезнаа како човештвото напредува, некои преживеаја и продолжуваат да постојат и денес, а се појавија и некои нови. Дувањето свеќи на вашата роденденска торта е една од најстарите традиции што се практикува и денес, а смислата зад неа е дека со секоја свеќа означуваме нова пресвртница во животот. Со тоа, најдовме и возбудлив фолклор што жените го практикуваат ширум светот.

 

1. Село кадешто мажите се забранети

Постои општество во Умоја (Умоја значи единство), Уасо Кениј , кое е целосно управувано од жени. На мажите им е забрането да живеат таму, освен ако не пораснат таму. Создадено е во 1990 година и единствена цел му е да ги засолни жените кои биле малтретирани од нивните сопрузи. Сите жени во ова село претходно биле членови на Самбуру. Имаат училишта, а примарен извор на приходи им се туризмот и накитот.

 

2. Импланти во очите

Постои нова традиција на пирсинг на телото која е развиена во Холандија. Екстраокуларните импланти се ситни платинести предмети кои можат да бидат во каква било форма. Тие се хируршки вметнати во внатрешноста на површината на окото за декорација. Оваа постапка е забранета во некои земји бидејќи нема доволно докази за да ја поддржат нејзината безбедност.

 

3. Коса покриена со глина

Во африканското племе Фула, жените со големо чело се сметаат за најубави. Традиционално девојките ја влечат косата за да изгледаат како да имаат големи чела. И во племето Химба, девојките ја покриваат косата со мешавина од окер пигмент (природна глина) и маснотии од путер за да ја заштитат косата од суровото сонце и да ја сметаат за привлечна. Ова се практикува со генерации и се прави и денес.

 

4. Жените може да имаат повеќе од еден партнер

Во многу делови од светот мажите се тие кои им приоѓаат на жените и ги запросуваат, но тоа не е случај во оваа мала заедница во јужна Кина каде што живее народот Мусу. Откако еден пар ќе се венча, тие не поминуваат време заедно.

На жените им е дозволено да имаат повеќе од еден партнер. Децата се одгледувани од нивната мајка и живеат со нејзината страна од семејството. Таткото на детето не е присутен во нивните животи. Кога некој имот се предава на следната генерација, тој обично се дава на жените, а најстарата ќерка станува глава на семејството.

 

5. Зголемување на ушите и правење дупки

Народот Дајак во Индонезија има богата традиција, особено жените. Тие веруваат во разубавување со правење тетоважи и издолжување на ушите. Ушните реси кај постарите генерации обично се издолжени, со сребрени или железни обетки кои висат до нивните раменици. Девојката со најдолги ушни школки се смета за најубава во селото.

 

6. Скарификација

Низ светот, тетовирањето обично се прави со помош на машина и мастило, но во племето Каро во Етиопија, тоа се прави со лузни. Луѓето од Каро се природно уметнички и нивна традиција е жените да си прават лузни телото во шари за да се направат поубави.

 

7. Плачење со денови пред свадбата

Жителите на Туџија од Кина имаат љубопитна традиција кога станува збор за брак. Пред да стапат во брак, жените мора да плачат цел месец пред големиот настан. После 10 дена и се придружува мајката на невестата и заедно плачат. 10 дена подоцна ќе се приклучат и бабата и сестрите и сите ќе плачат со срце.

Се верува дека оваа практика прави свадбата да изгледа многу попријатна.

 

8. Матријархат

Минангкабау е најголемото матријархално општество во светот, кое се наоѓа во Индонезија. Во речиси сите култури, кога мажот и жената се венчаат , невестата се сели во куќата на младоженецот, но во Минангкабау, улогите се менуваат. Можеби звучи како жените да контролираат сè, но двата пола придонесуваат подеднакво во ова општество.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.