8 знаци кои укажуваат на тоа дека сте исклучително паметни, дури и ако не се чувствувате така

Навиките кои се сметаат за лоши, како грицкање нокти, многу жалење и џвакање гуми за џвакање, всушност се знаци дека сте попаметни од повеќето луѓе. Се разбира, не постои само еден тип на интелигенција, бидејќи социјалната и емоционалната интелигенција се исто така важни. Се чини дека има некои особини што ги споделуваат високоинтелигентните луѓе, а кои ги издвојуваат од останатите, правејќи ги да блескаат со брилијантност.

Ние истраживме некои знаци на висока интелигенција за да утврдите дали имате некој од нив.

 

1. „Се жалите со почит“

 

Зборувањето со почит кога ќе забележите дека нешто не е во ред, без разлика дали на работното место или надвор и наоколу, е знак на емоционална интелигенција. Иако може да изгледа дека едноставно уживате да се жалите, тоа всушност покажува дека сте свесни за вашата околина. Го разбирате влијанието што негативните работи можат да го имаат врз другите луѓе, а не само врз себе, со што се чувствувате како да треба да поднесете жалба.

 

2. „Зборувате сами со себе“

Научниците веруваат дека има огромни придобивки од слушањето како зборуваме. Да се ​​слушнете себеси како кажувате нешто има различно влијание врз вашиот мозок отколку читањето или размислувањето. Тоа всушност е поврзано со тоа да се биде поскромен, подобро да се справува емоционално и да се биде поспособен да ги мери одлуките и другите перспективи. Ова, пак, укажува на повисока емоционална интелигенција.

 

3. „Имате добра самоконтрола“

Способноста да се спротивстави на искушенијата и чекањето е знак на интелигенција, особено кај адолесцентите. Истражувањата покажаа дека луѓето кои се попаметни од просекот имаат поголема самоконтрола, особено во однос на нивната исхрана. Всушност, откриено е дека самоконтролата е еден од најдобрите начини за здрав живот и колку помалку, толку подобро.

 

4. „Можете да останувате сами“

Луѓето со висока емоционална интелигенција генерално се во ред со тоа што се сами со своите мисли и идеи и немаат потреба постојано да се дружат за да бидат среќни. Бидејќи тие можат да бидат толку зафатени со сопствената агенда, тие не се плашат да пропуштат кога не присуствуваат на социјални настани. Наместо тоа, тие имаат само неколку блиски пријатели и уживаат во времето што го имаат за себе.

 

5. „Не се сметате за паметни“

Ефектот Данинг-Кругер сугерира дека луѓето кои имаат пониска способност често се преценуваат себеси. Меѓутоа, луѓето со повисока интелигенција ниту ја потцениле ниту ја прецениле својата способност. Луѓето со повисоко ниво на интелигенција се посвесни за она што не го знаат и затоа не се гледаат себеси како особено паметни.

Ова е веројатно нешто што сте го забележале кај високоинтелигентните поединци, кои никогаш не тврдат дека знаат сè и секогаш се љубопитни и подготвени да научат.

 

6. „Ги грицкате ноктите“

Една нова студија покажа дека грицкањето нокти можеби всушност не е знак на анксиозност. Според истражувањата, смирувачките навики како грицкање нокти се всушност за перфекционизам и вашето чувство на незадоволство. Всушност, се чини дека луѓето кои имаат екстремни перфекционистички склоности може да се поврзани со повисока интелигенција од оние кои ги немаат.

 

7. „Џвакате гуми за џвакање“

Се чини дека гумата за џвакање е директно поврзана со подобри резултати во тестовите и задачите за меморија, според истражувањето. Вашата меморија, внимание и извршното и интелектуалното функционирање може да се зголемат кога џвакате мастика. Сепак, научниците имаа одредени потешкотии и несогласувања при докажувањето на ова, бидејќи тоа може да влијае и на извршувањето на задачата.

 

8. „Имате само неколку пријатели“

Се верува дека попаметните луѓе имаат помалку пријатели и помали социјални кругови бидејќи се понезависни. Според теоријата на Савана, во минатото, луѓето требало да бидат во поголеми групи за да ловат и заедно да решаваат проблеми. Меѓутоа, во денешно време сме помалку зависни, особено високоинтелигентни луѓе, кои можат сами да си ги решат проблемите.

Што мислите за овие навики? Дали има други особини што сте ги забележале кај високоинтелигентните луѓе?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.