9 начини за развој на епифизата односно ТРЕТОТО ОКО!

Кој може да ја контролира епифизата, може целосно да ги контролира и телото и умот.

Kако резултат на работата на епифизата во обновени услови, со други зборови, промена на фреквенцијата на брановите, човекот го отвора духовниот вид или, како што го нарекуваат на исток, Трето око.

Лицето не се менува само внатрешно, тој отвора складиште на вистинско знаење, реалноста на повисоките светови.

Токму во епифизата се содржани информативните матрици, еден вид холограми кои складираат информации за сè што се однесува на дадената индивидуа, вклучувајќи ги и неговите претходни животи. Ова е најтајниот сеф на меморијата. Сè што гледате во текот на вашиот живот, чувствувате, доживувате, воопшто, сето ваше внатрешно и надворешно е фиксирано во епифизата.

Од научна гледна точка, досега не е доволно проучено функционалното значење на епифизата за луѓето.

Секреторните клетки на епифизата го лачат во крвта хормонот мелатонин, синтетизиран од серотонин, кој е вклучен во синхронизацијата на деноноќните ритми (биоритми „спиење-будење“). Научниците сугерираат дека процесот на стареење започнува во епифизата поради намаленото производство на мелатонин. Самиот овој хормон има антиоксидантни својства кои помагаат во борбата против слободните радикали кои предизвикуваат стареење.

За да го „отворите“ Третото око треба вашата жлезда да резонира 40 херци фрекфенција. „Стандардната личност“ има резонантна фреквенција на епифизата од само 7 херци. Едноставно не можете физички да резонирате 40 херци ако вашата епифиза не е биолошки подготвена за ова. А за тоа ви е потребно повеќе мелатонин.

 

Девет чекори во потрагата по мелатонин:

 

Чекор прв: следете ги дневните ритами

Истражувањата покажуваат дека оние кои легнуваат рано околу 22 часот и се будат во зори произведуваат најмногу мелатонин во текот на ноќта и се чувствуваат поенергични и продуктивни следниот ден. Но, ноќното спиење е само половина од задачата. Втората е да се добие што е можно повеќе светлина во текот на дневните часови. Уредете си работно место во близина на голем прозорец и секој ден поминувајте дел од денот на отворено.

Втор чекор: Јадете храна богата со мелатонин

Меѓу најбогатите извори се овесот, пченката, оризот, јачменот, како и доматите и бананите. Јаглехидратите му помагаат на телото да произведува мелатонин преку специјална аминокиселина наречена триптофан. Треба да се следи вегетаријанска исхрана, бидејќи протеинската храна, особено месото, ја заситува крвта со голем број на аминокиселини кои се натпреваруваат со триптофанот за правото да влезе во мозокот. Храната со висока содржина на јагленихидрати – леб, компири, тестенини – предизвикува „инјекција“ на инсулин, што ги поместува овие конкуренти. Витамини. Некои од нив го зголемуваат производството на мелатонин – на пример, витамини Б3 и Б6 (старите луѓе страдаат од недостаток на вториот). Многу витамин Б3 се наоѓа во сувите кајсии, семките од сончоглед, цели зрна пченица, јачменот. Б6 може да се добие од моркови, лешници, соја, леќа.

Трет чекор: чувајте го вашиот мелатонин

Кофеин, алкохол, никотин – секој од нив е во состојба да го поткопа нормалното производство на хормонот. Некои лекови го имаат истиот ефект. Ако постојано земате какви било лекови, обидете се да откриете дали тие влијаат на нивото на мелатонин.

Чекор четири: Внимавајте на електромагнетното загадување

Електромагнетните полиња во голема мера влијаат на функционирањето на епифизата – до суспензијата на производството на мелатонин. Нивните главни извори се компјутери, телевизори, далноводи, како и слабо изолирани жици, па дури и загреани подови и, се разбира, мобилни телефони. Електромагнетните полиња ја негираат антиканцерогената активност на мелатонинот, па ако е можно, ограничете го секојдневниот контакт со нив.

Чекор пет: Заштитете ја вашата епифиза

Со текот на времето, оваа жлезда се подложува на таканаречен процес на калцификација, а нејзината продуктивност се намалува. За да го спречите тоа, јадете растителна исхрана богата со антиоксиданси кои ги неутрализираат слободните радикали. Избегнувајте мрсна храна и никогаш не пушете.

Чекор шест: Правете јога асани

Асаните имаат ефект на рафинирање на нашето тело и ум и го ослободуваат од груби модели на размислување. Најдобрата асана за епифизата е позата на зајак (Шашаунгасана), која врши притисок врз темето на главата и директно ја стимулира горната чакра и епифизата. Со зголемување на производството на мелатонин, оваа асана носи смиреност во умот, како и ја подобрува меморијата и концентрацијата.

Чекор седми: Шива часовник

Ослободувањето на мелатонин започнува на зајдисонце и го достигнува врвот на полноќ, кога телото и умот се најинтроспективни. Со илјадници години, јогите учеле дека најдобро време за медитација е од 12 часот наутро до 3 часот наутро, ова време се нарекува „часови на Шива“. Во тоа време, можете да доживеете целосно потопување на умот внатре, внатрешен мир и длабока медитација.

 

Чекор осум: Нова месечина

Еднаш месечно на младата месечина, епифизата произведува релативно голема количина на мелатонин. Човекот доживува чувство на блаженство и внатрешна радост ако ја одржува чистотата и возвишеноста на умот. Во тоа време, мелатонинот ги мие сите жлезди и го прави умот смирен и насочен навнатре. Ако умот на една личност е вклучен во груби мисли или мисли насочени кон надворешни предмети, тогаш мелатонинот едноставно изгорува и личноста не може да го преживее ефектот на рафинирање што го има на сите жлезди на ендокриниот систем и на умот. Затоа, многу се воздржуваат од храна и вода на овој ден и вршат многу духовни практики кои ја интровертираат, прочистуваат и ја воздигнуваат нивната свест.

 

Чекор девет: Редовно медитирајте

Утврдено е дека секојдневното практикување на медитација директно влијае на епифизата, хипофизата и хипоталамусот и го балансира протокот на енергија во десната и левата хемисфера на мозокот. Зголемено е производството на мелатонин, како и на други мозочни хормони, што доведува до постигнување совршена емоционална контрола. Практиката која најефективно ги развива епифизата и горната чакра се нарекува дхиана, 6-та лекција од медитацијата на Ананда Марга, која е поврзана со концентрација и визуелизација на оваа жлезда. Пинеалната жлезда индиректно ги контролира сите жлезди и чакри долу – сите 50 човечки тенденции, како што се страв, љубомора, алчност, љубов и наклонетост итн. Затоа, оној кој може да ја контролира епифизата и горната чакра, може целосно да ги контролира и телото и умот.