9 фантастични приказни за суеверија во кои несвесно веруваме!

Секоја култура има свои суеверија. На пример, во некои азиски општества, луѓето веруваат дека метењето на подот по зајдисонце носи лоша среќа, а лошо е и да ги оставите вашите стапчиња да стојат во чинија со ориз, откако ќе се најадете. Но, сепак, некои култури се во контакт една со друга толку долго што нашите верувања се имаат измешано, што резултирало со тоа што некои работи ги третираме на исти смешни начини.

 

1. Црна мачка

 

Црните мачки станаа синоним за многу страшни работи и суеверија. Сепак, овие суштества се поврзани со окултизмот само од тринаесеттиот век. Особено во западната култура, тие често се гледаа како познати на вештерките.

Дури и денес многу луѓе веруваат дека ако црна мачка им го пресече патот, набргу ќе ги снајде некоја несреќа. Во средниот век владеело суеверие дека вештерките и вештерите секогаш го користеле мозокот на црната мачка, кога ги подготвувале и вареле своите таинствени напитоци.

 

2. Прекрстување на прстите

Овој гест главно се користи за две цели: да се оттргнат злите духови или да се донесе среќа. Во античко време, луѓето ги вкрстувале показалците еден со друг, мислејќи дека тоа ќе предизвика добри духови и ќе им ги исполни желбите.

Исто така, се вели дека раните христијани го користеле како заштита од Божјиот гнев за прекршување на една од заповедите : „Не сведочи лажно против својот ближен“. Оваа религија во тоа време била забранета. Така, секој пат кога морале да лажат дека го следат христијанството, едноставно ги прекрстувале прстите, верувајќи дека тоа може да помогне. Денес, некои од нас го прават истото вкрстување на прстите зад грб.

 

3. Отворање чадор во затворен простор

И оваа нема врска со лоша среќа или нешто слично. Всушност, во осумнаесеттиот век, чадорите биле правени со метални краци. А нивниот крут, несмасен пружински механизам ги направил уште поопасни во затворен простор. Така, секое ненадејно отворање можело сериозно да повреди некого околу нив.

Дури и ако никој не е повреден, таквата несреќа може да предизвика мала расправија во семејството, особено ако има мали деца кои би можеле да бидат на патот. Значи, можеби тоа било главната причина зошто толку едноставна и релевантна акција денес, се сметала за чудно суеверие во минатото.

 

4. Сршено огледало

Античките Грци верувале дека одразот на луѓето на површината на водата ги открива нивните души. Но, огледалата првпат биле произведени малку подоцна од Римјаните, кои верувале дека нивните души биле набљудувани преку овие уреди од боговите. Затоа се сметало дека оштетувањето на огледалата е непочитување кон нив.

Сепак, постојат и порационални објаснувања за ова суеверие. Во XVII век, во Европа почнаа да се појавуваат првите фабрики за производство на огледала. Но, овие „фенси“ парчиња стакло сè уште беа многу скапи и само многу богати луѓе можеле да поседуваат едно. Затоа нивното кршење предизвикувало дополнителни трошоци и се верувало дека е многу несреќна работа.

 

5. Поминување под скали (бандери)

Сета „лоша среќа“ во врска со ова суеверие се крие во триаголната форма што скалата ја создава самостојно или на која било површина. Многу христијани веруваат дека ја претставува Светата Троица, а бројот 3 е нешто свето за нив. Така, одењето низ овој триаголник се гледа како кршење на Светата Троица.

Друго објаснување е дека скалата во таква положба се поврзувала со бесилка во минатото. Но, бидејќи во нашево време нема такво нешто, се надеваме дека нема да треба повеќе да се мачиме да размислуваме за тоа. Сепак, ако мислите дека може да ви донесе лоша среќа, едноставно поплукајте 3 пати на скалата или прекрстете ги прстите додека не најдете куче. Уште една смешна опција за „решавање на проблемот“ е да се повлечете од начинот на кој дојдовте, но овој пат ќе имате и шанса да посакате желба.

 

6. Чукање во дрво

Во многу култури, луѓето ги чукаат зглобовите на прстите или допираат парче дрво за да ја избегнат лошата среќа. Едно вообичаено објаснување е дека некои пагански култури верувале дека духовите и боговите живеат во дрвјата. Така, тропањето било еден вид повик за нивна заштита.

Сепак, некои истражувачи веруваат дека сето тоа потекнува од детската игра од деветнаесеттиот век наречена „Тиги Тачвуд “. Тоа било еден вид таг-игра во која играчите биле имуни кога ќе допрат парче дрво.

 

7. Чешање на дланките

Па, секогаш е одлично да се добијат какви било индикации за пристигнување на пари.

Низ историјата, некои суеверија, вклучувајќи го и ова, се споија заедно, па сега имаме многу луѓе кои веруваат во тоа низ целиот свет. Некои луѓе дури се обидуваат да ги изгребат рацете на дрво за да си донесат уште повеќе среќа. Но, сепак, подобро е да бидете внимателни и да се консултирате со лекар во сите тешки случаи на чешање – или само да се обидете да ги измиете рацете. Не грижете се, парите ќе дојдат од некои други извори.

 

8. „На здравје“, откако ќе кивне некој

Едно од најчестите објаснувања овде е поврзано со идејата дека во античко време кивањето било знак дека некој има чума. Иако кивањето не било симптом на оваа ужасна болест, луѓето сепак верувале дека благословот е начин да се покаже сочувство и дека може некако да ги заштити луѓето.

 

9. Истурање сол

Потеклото на ова е нешто слично на кршењето огледала. Факт е дека солта во минатото била многу скапа и можела да се користи за многу корисни намени. Тоа трошење, затоа било неосновано. Таа вила скапоцен зачин и требало да се биде многу внимателен со него.

Во кое од овие суеверија верувате и зошто?

  • Sasko напиша:

    Ova ima nesto so e vistina, sum go iskusil na svoja kozha

  • Suzana напиша:

    Ne veruvam vo sueverie zašto se e laga,sum sretnala i crna mačka i mnogu drugi raboti i ništo ne mi se slučilo zašto e Bog so mene i me čuva,i bez tie sueverija zašto nema vrska so životot i bezvezni sueverija,koi se čista izmislica

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.