9 уникатни карактеристики на човечкото тело кои може да направат да се чувствувате ПОСЕБНО

Сите ние имаме свои необичности и карактеристики кои нѐ прават уникатни. Овие можат да варираат од работите што ги кажуваме до начинот на кој одиме или дури и она што го јадеме. Постојат некои карактеристики кои се толку ретки што може да се најдат само кај 1 од секои 10 милиони луѓе на Земјата. Еве список на физички карактеристики што ги гледаме веројатно само еднаш во животот.

 

1. Двојна увула

Додека повеќето од нас имаат увула, некои луѓе имаат повеќе од една. Бифиднаили двојна увула е вродена карактеристика што се јавува кај приближно 2% од популацијата. На глобално ниво, тоа е бенигна состојба што не треба да се третира.

 

2. Кавус стапало

Кавусното стапало се однесува на високо заоблено стапало. Оваа состојба може лесно да се препознае , но соодветна невролошка проценка може да помогне да се одреди нејзиното потекло. Најчестиот тип на кавус стапало е кавоварусот, прекумерно подигнат медијален надолжен лак, плантарна флексија на првиот палец и фиксен варус на петата.

 

3. Споени прсти

Во медицината, синдактилија се однесува на споени или мрежести прсти. Состојбата не е предизвикана од лепење на прстите во утробата, туку од неуспех во надолжната интердигитална некроза, процес кој вообичаено е одговорен за одвојување на прстите.

 

4. Двоен вртлог

Тие се кружни прстени во косата кои се лесно видливи со голо око. Тие се формираат кога косата расте во спирален облик околу точката на оската и може да се видат и кај кадравите и кај луѓето со права коса. Но, мал број луѓе имаат повеќе од една, што ги прави да изгледаат како да имаат 2 круни во косата.

 

5. Дополнителен прст

Полидактилија е состојба кога некој е роден со дополнителен прст. Состојбата може да влијае на едната или двете раце или стопала. Причината за оваа состојба е често генетска и дополнителниот прст често се нарекува „непарен прст“.

 

6. Вртлог во брадата

За ваква брада се смета дека е дел од косата, но малку го променила своето место на растење. Навитканата брада обично се наоѓа на лицето на мажот и расте во спротивна насока од влакната на неговото лице.

 

7. Белег како јаготка

Белегот како јаготка, или инфантилен хемангиом, е црвена или виолетова дамка на кожата на новороденчето што е направена од кластер на крвни садови. Крвните садови на белегот можат да добијат сигнали за раст што ги тера да се зголемат брзо. Оваа состојба рапидно расте во првите 5 месеци по раѓањето и достигнува околу 80% од својата конечна големина до 3 месеци.

 

8. Дерматографска уртикарија

Дерматографијата – позната и како пишување на кожата, дерматографска уртикарија или дермографизам – е вообичаена физичка алергиска реакција која предизвикува црвеникави, подигнати дамки да се појават на кожата по примена на притисок врз неа. Оваа состојба е релативно ретка, а зафаќа само 2% до 5% од населението.

 

9. Географски јазик

Географскиот јазик е бенигна хронична релапсирана воспалителна состојба на усната шуплина. Иако нејзината причина е непозната, состојбата може да влијае на некои луѓе дури неколку недели пред да исчезне и повторно да се појави на друга локација.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.