Ајде да дознаеме повеќе за систрумот – древен египетски музички инструмент кој „отворал портали и ја менувал климата“

Секогаш е интересно да се нурнете во историјата на мистериозниот и мистичен Антички Египет, каде што секој артефакт е полн со одредена мистерија. Еден таков артефакт е систрумот, музички инструмент кој играл важна улога во религиозните практики и верувања во тоа време.
Прикажан во рацете на божиците и поврзан со натприродни сили, систрумот се сметал не само за музички инструмент, туку бил предмет на мистична енергија, способен да ги смирува божествата и да влијае на природните феномени. Неговиот звук предизвикувал радост и исто така служел како средство за застрашување на негативните сили.

 

 

Магичната суштина на систрумот била поврзана со божицата Хатор, која отелотворила многу аспекти, на пример, таа се сметала за божица на ѕвездите и еротиката. Систрумот се користел и за контрола на силите на природата, како што се смирување на реката Нил и спречувањето на поплави.

Некои научници сугерираат дека тоа би можело да има врска со порталите што ги користеле боговите за да се движат од едно до друго место. Сликите на систрумот на лажните врати на храмовите ја поттикнуваат идејата за неговата можна поврзаност со преминот во друга реалност.

За време на ритуалите и церемониите, систрумот го симболизирал будењето и пренесувањето на божествените благослови. Неверојатниот звук, обликот, декорацијата и поврзаноста со божиците на овој мистичен инструмент го направија составен дел од древната египетска религиозна практика.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *