Акциите што бот со вештачка интелигенција ги предложил за купување биле подобра инвестиција од предлозите на 10 популарни инвестициски фондови

Во текот на наредната деценија, вештачката интелигенција ќе ги трансформира нашите животи – на подобро или на лошо, ќе видиме. Нејзиното влијание ќе биде на исто ниво со пронајдокот на сијалицата, моторот со согорување, персоналниот компјутер и од неодамна интернетот и iPhone.

Исто така некои економисти тврдат дека вештачката интелигенција ќе биде сила за добро. Тоа ќе го надополни економскиот раст врз основа на огромните придобивки во продуктивноста, бидејќи деловните процеси се рационализираат и многу работни места – и задачи – кои моментално ги извршуваат луѓето се извршуваат со алатки за вештачка интелигенција.

Други тврдат дека вештачката интелигенција треба да се ограничи пред да излезе од контрола, загрозувајќи ја демократијата преку дезинформации, погрешно претставување и злоупотреба.

Без оглед на нашиот личен став вештачката интелигенција е тука да остане. А нејзината улога во општеството само ќе расте кога ќе стане пософистицирана и „интелигентна“ – преминувајќи од обезбедување детални одговори на прашања поставени од луѓе кои користат пребарувачи до нејзината широка употреба во клучните области од нашиот живот, како што се работата и здравството.

Да, ChatGPT е само почеток. Сè уште ништо не сме виделе. Сите аспекти од нашите животи ќе бидат допрени од вештачката интелигенција.

 

Дали вештачката интелигенција ќе влијае врз инвестициите?

Иако е сè уште рано, влијанието на вештачката интелигенција врз индустријата за управување со фондови во земјата може да биде сеизмичко. Наместо инвестициските фондови што ги имаме и пензиите да бидат управувани од исклучително добро платени инвестициски експерти, може да дојде време кога ќе бидат управувани со интелигентни алатки за вештачка интелигенција. Здраво роботи, збогум илјадници просечни менаџери на фондови.

И ако не бидат управувани со вештачката интелигенција, тие би можеле да бидат помогнати од неа.

Фондовите управувани со вештачка интелигенција можат да им понудат на инвеститорите еквивалент на инвестициски еликсир. Односно, инвестицијата се враќа подобро од она што може да го испорача еден индекс за следење или што можат да го предвидат најдобрите „активни“ менаџери на фондови – со долгогодишно искуство зад себе.

Лудо? Можеби, но експериментот спроведен од веб-локацијата за финансиска споредба finder.com покажува дека портфолиото на фондови составено од вештачката интелигенција има потенцијал да произведе супериорен поврат на инвестициите.

Како се случи тоа?

Website Finder побара од алатката за вештачка интелигенција ChatGPT да состави портфолио на „висококвалитетни“ котирани компании, врз основа на инвестициските принципи што вообичаено ги користат менаџерите на мејнстрим фондовите за да ги идентификуваат победничките акции.

ChatGPT излезе со 38 акции за да го изгради портфолиото, повеќето котирани во Соединетите држави. Како технолошките гиганти Амазон, Мета и Мајкрософт, како и познатите брендови како Кока-Кола, Џонсон и Џонсон и Виза.

Веб-страницата потоа го спореди ова портфолио со едно кое опфаќа десет од најпопуларните инвестициски фондови во Обединетото Кралство.

Овој фонд од 29 милијарди долари, управуван од инвестициската легенда Тери Смит, испорача просечен годишен принос од лансирањето во ноември 2010 година од 16 проценти – многу импресивно на кое било ниво. Еквивалентниот годишен принос од индексот MSCI World во истиот период е 11,1 отсто.

Откако Finder го започна својот експеримент на почетокот на март, портфолиото на ChatGPT излезе на врвот, обезбедувајќи вкупен принос од само 4,7 проценти. Ова се споредува со загубата од речиси 1,9 отсто забележана од портфолиото од десет фондови.

Резултатите го поттикнаа Џон Остлер, главен извршен директор на Finder, да изјави дека „нема да помине долго додека голем број потрошувачи не се обидат да го користат ChatGPT за финансиска добивка“.

Се разбира, истражувањето на Finder не треба да се гледа како дефинитивно – резултатите се засноваат на премногу краток временски период за да се сметаат за нешто друго освен интересно.

Сепак, експериментот ни дава поглед во иднината каде што фондовите со вештачка интелигенција би можеле да станат етаблиран дел од инвестициската галаксија.

  • Ljube напиша:

    Ah lele bre Motika. Abe dosta go perite mozoko so Ova vestackava inteligencija.
    Akciite se obicen teatar za selanite ko nas da se isilat i da potrosat pari nadevajki se na dobivka… Isto kako Loto. Samo so vo Lototo pravilata se daleku po fer.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *