Ако ги видите овие светла каде и да сте, напуштете ја областа што побрзо

Се упатуваме кон Блискиот Исток. Таму има голема пустина и целосно е темно. Освен едно место – голем круг што свети со светло портокалова светлина – кратерот Дарваза. И во основа е само џиновски горилник на гас. Пред неколку години, геолозите пронајдоа гас и почнаа да копаат. Но, кога ископувале, наишле на празнина под земја. Празнината се срушила и формирала кратер. Овој кратер е широк колку половина фудбалско игралиште и длабок како петкатна зграда. Од пукнатините на кратерот почнал да излегува гас и бидејќи на ова подрачје често паселе животни, геолозите решиле да ги запалат овие струи на гас за да го исцрпат изворот. Геолозите мислеа дека пожарот ќе заврши за ден или два. Но, ако одите таму денес, ќе видите дека оваа порта кон подземниот свет сè уште гори. И тоа трае речиси 50 години.

Во 2013 година, човек за прв пат се спуштил на дното на запалениот кратер.

Тој собрал многу различни примероци таму, а научниците успеале да пронајдат бактерии кои не се наоѓаат никаде на друго место на Земјата. Во 2009 година, еден човек во Аквила, Италија видел треперливи светла над камената улица. Веднаш знаел што да прави и го преселил семејството на побезбедно место. Неколку секунди подоцна, силен земјотрес со јачина од 8,3 степени го погодил целиот регион. Неговото познавање на чудните светла го спасило неговиот и животот неговото семејство. Па што се овие мистериозни предупредувања? Со векови луѓето ги толкуваа светлата како нешто туѓо. Научната заедница не ги сфати сериозно и само ги припиша на лажно сеќавање, трик на умот или чиста имагинација.

 

Со воведувањето на камерите за надзор и паметните телефони, количината на докази енормно порасна.

Сега врската е очигледна – овие светла се појавуваат и удира земјотрес. Така, експертите конечно почнаа да ги сфаќаат сериозно и почнаа да копаат по вистината. Но, по долгогодишно истражување, до денес, геолозите сè уште не се целосно сигурни за изворот, но тие разграничија 5 типа на светлина:

  • Светли блицови кои го осветлуваат небото, изгледаат како бура или силен блиц на камерата.
  • Зраци на небото кои можат да изгледаат како светлосни столбови.
  • Пламен со различна големина што доаѓа низ земјата.
  • Дифузен сјај над планините.
  • И бавно движечки топки од светлина кои може погрешно да се протолкуваат како топчести молњи.

Друг подеднакво, но малку разбран атмосферски феномен, ова се буквално топки од молња кои можат да лебдат и да експлодираат, оставајќи зад себе сулфурен мирис. Но, за разлика од топката молња, овие се чини дека се безопасни…ако не броите што следува потоа. Со сите овие видови светла, експертите не сфатиле како точно се поврзани со земјотресите. Тие не се појавуваат само пред да удри земјотресот – некои се пријавени за време, а некои по земјотресот. Засега, научниците можат да излезат само со теории за да го објаснат необјаснивото

 

Еден научник тврди дека тоа се електрични светла кои се прекршуваат за време на земјотресот

Но, оваа теорија не објаснува како феноменот бил забележан пред стотици или дури илјадници години. Како древната кинеска приказна за облаците со изглед на змеј што се појавуваат на небото како предупредување за претстојниот земјотрес. Или како еден антички римски историчар известил дека огромни светла слични на пламен пукале непосредно пред да се случи огромен земјотрес. Друга теорија сугерираше дека гас кој се пробива. За време на земјотрес, подземните карпи се шират и се намалуваат под притисок и топлина. Ова отвора и затвора мали простори меѓу нив. Различни гасови се пробиваат низ овие нови отвори. Радонот, на пример, може да се ослободи за време на сеизмичка активност. Може да го јонизира воздухот, што го прави електрично наполнет. Но, радонот не го прави тоа доволно за да создаде светли искри на светлина. Оваа теорија е блиска, но не ја погоди баш целта.

 

Една од најприфатените теории е дека тоа би можело да е од електрична енергија што патува од под земја.

Кога подземните магматски карпи (оние кои се формираат од магмата длабоко во Земјата) се под стрес, тие ослободуваат јонизиран (или електрично наполнет) кислород. Тој патува низ површината и нагоре во атмосферата, каде што создава локализирано електрично поле. Тоа може да произведе кратки блесоци на видлива светлина. Некои не се ни толку брзи и можат да траат неколку минути.