Ако го правите ова додека возите, можеби сте психопат, велат научниците

Новото истражување покажа дека луѓето кои најчесто пишуваат пораки и возат се загрижувачки поврзани со психопатско однесување.

Во интервјуа со речиси 1.000 германски возачи, од кои повеќето беа жени, истражувачите беа изненадени кога открија дека над 600 учесници, околу 61%, признале дека ги користеле своите уреди на ризичен начин додека возат.

 

Покрај стравот од пропуштање и антисоцијалното однесување, истражувачите открија дека луѓето кои имаат проблем да ја контролираат употребата на паметни телефони – наведени како проблематични корисници на паметни телефони – имаат тенденција да покажуваат три негативни особини на личноста познати како „темната тријада“: нарцизам, макијавелизам и психопатија. Овие особини се поврзани и со возачите кои намерно возат гласни автомобили.

„Проблематичната употреба на паметни телефони може да предвиди однесување без оглед на особините на „темната тријада“, напишаа авторите на студијата, додавајќи потенцијален рецепт за решавање на проблемот.

„Бидејќи е полесно да се променат навиките за паметните телефони отколку карактеристиките на личноста, истражувачите предлагаат да се фокусираат на решавање на употребата на паметни телефони во програмите за јавна безбедност, обуката на возачите и судски проценки за подготвеноста на возачот“.

 

 

Истражувачкиот тим предложи и други начини за спречување на вообичаената употреба на мобилни телефони.

„Можеби е добра стратегија да им се помогне на луѓето да ги намалат паметните телефони во секојдневниот живот, што индиректно треба да ги намали шансите за користење на нивните телефони на пат и да спречи несреќи, а и фатални несреќи“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *