Ако нејќете милум, тогаш силум? Се повеќе ресторани го отфрлаат месото од своите менија со изговор дека сакаат да го намалат својот јаглероден отпечеток

Wahaca стана еден од првите големи синџири на ресторани што го отстрани стекот од своето мени во обид да ги зајакне своите еколошки акредитиви.

 

Мексиканскиот ресторан, во сопственост на шампионката на Masterchef, Томасина Миерс (47), се надева дека ќе стане што е можно „позелена“ со отфрлање на секое јадење што содржи црвено месо.

Тоа доаѓа откако синџирот, кој може да се пофали со 13 ресторани, почна да прикажува јаглеродни отпечатоци од своите јадења минатата година. Утврдено е дека буритото од месо на скара е најлош престапник, што тоа, заедно со најпродаваните тако од месо и сирење, сега веќе нема да се служи.

 

Wahaca се придружува на се поголемиот број ресторани за да ги отстрани месните производи од менијата, откако извештајот во јануари покажа дека ги намалува трошоците, а привлекувајќи се кон растечкиот вегански пазар.

Две од јадењата со говедско месо на Wahaca ќе останат, сепак, вклучително и бавно варените тако од говедско месо.

 

Минатиот месец, г-ѓа Миерс, која го освои Masterchef во 2005 година, рече дека системот за храна во Велика Британија е „целосно скршен“ поради „несигурностите“ како што се „климата и биолошката разновидност“.

Коментирајќи за отстранувањето на месото од менито на Wahaca, отворениот екологист изјави: „Сакавме да погледнеме начин како да ја намалиме количината на јадења со месо… додека сепак нудиме навистина вкусни опции за оние кои сè уште уживаат да го јадат. Да сме свесни дека месото и млечните производи се меѓу најголемите виновници од гледна точка на емисиите, доведе до тоа да ги прошириме нашите вегетаријански и вегански понуди во последниве години“.

Компанијата е основана во 2007 година со една локација во Ковент Гарден, пред да се прошири на импресивни 20 локации.

Сепак, таа била принудена да продаде седум од своите ресторани откако била тешко погодена од пандемијата на Ковид во 2020 година. Г-ѓа Миерс со текот на годините стана успешен славен готвач, пишувајќи колумна со рецепти за Гардијан и водејќи ТВ емисии. Таа доби признание за нејзиниот придонес во прехранбената индустрија со OBE во 2019 година.

Пишувајќи во Гардијан минатата година, г-ѓа Миерс ги повика луѓето да јадат „значително помалку месо“ за да ѝ помогнат на животната средина. Иако таа не е целосно против оние што јадат месо, г-ѓа Миерс напиша дека е за повеќе регенеративни земјоделски практики.

Таа рече: „Јас сум многу повеќе за земјоделство во мал обем, водено од заедницата, бидејќи верувам во потенцијалот на храната да биде сила за добро, за здравјето на луѓето и животната средина“.

 

„Кравите се голем придонесувач за климатските промени, при што животните на фармата произведуваат околу 14 отсто од емисиите на јаглерод од човековата активност ширум светот. Министрите се обидуваат да ги принудат фармерите да им даваат на стадата адитиви за да го намалат гасот од варењето во „сложените добиточна храна“, кои содржат алги и есенцијални масла“.

Дали ова е уште една пропаганда со која треба да се замараме?

 

  • Дарко Мицески напиша:

    Тие глупости нема ни да дојдат до кај нас.

  • Васе напиша:

    све се прави да се затворат фармите и луѓето да останат без работа

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на Дарко Мицески Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *