Алиса, лавот и еднорогот! Ќе можете ли да ја решите оваа загатка популарна во многу земји во светот?

Денес ја имаме познатата логичка загатка за лав и еднорог. Оваа класична загатка во различни толкувања е многу популарна во различни земји во светот.

Вежбајте!

Алиса запознала лав и еднорог во шумата.

Лавот лаже во понеделник, вторник и среда. Во останатите денови од неделата тој ја зборува исклучиво вистината.

Еднорогот лаже во четврток, петок и сабота. Во преостанатите денови тој ја зборува само вистината.

„Вчера излажав“, ѝ рекол лавот на Алиса.

„И јас лажев вчера“, признал еднорогот.

Користејќи ги добиените информации, утврдете: Кој ден е денес?

Решението е на страна 2…

  • Sase напиша:

    Cetvrtok e denot

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.