Американка потрошила 25.000 долари за да си ја клонира мачката: „Оваа одлука ми го спаси животот!“

Кели Андерсон од Тексас потрошила 25.000 долари за да ја клонира својата мртва мачка Чаи, тврдејќи дека одлуката и го спасила животот.
Жената од САД била во очај поради загубата на својот сакан миленик. По многу размислување, таа одлучила да ја репродуцира својата мачка, процес кој траел околу четири години.

 

 

 

„Тоа беше само еден од оние моменти кога зборував за клонирање пред неколку недели и судбината интервенираше“, изјави Кели Андерсон за „Weekend Today“. „Се сетив на разговорот и решив да клонирам. Овој процес ми го спаси животот. Вредеше 100 проценти“.
Клонирањето траеше подолго и чинеше значително повеќе од очекуваното, но резултатот вредеше за цената. Сега новата мачка, по име Бел, е „храбра, главна, дрска“ како и Чаи.

„Како што старееше, Бел стануваше сè повеќе како Чаи“, забележа Андерсон.
„Сепак би рекла дека таа е многу независна мачка и јас така се однесувам со неа. Никогаш не сакав да се надевам дека Бел е Чаи. Но, би рекла дека се многу слични на многу начини“.

 

 

Клонирањето на домашни миленици станува се почеста тема, особено откако овцата Доли стана првиот клониран цицач, создаден од клетка на возрасен човек, во 1996 година.
Андерсон ја објави нејзината приказна на социјалните мрежи и истакна дека додека некои луѓе се заинтересирани за нејзината одлука, други не можат да ја разберат.

„Мислам дека има луѓе кои се фасцинирани и не ни сфаќаат дека можеме да клонираме животни… така што многу луѓе учат за клонирањето. Но, многу луѓе имаат и свои мислења. Така што ситуацијата е двосмислена“, заклучи таа.
Според „Weekend Today“, приказната за Кели Андерсон од Тексас го привлече вниманието на идеолошките и етичките аспекти на клонирањето на домашни миленици, додека таа исто така го истакна нејзиното значење за неа лично.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *