Американската држава Монтана го забрани ТикТок, еве како ќе го стори тоа и колкави се казните

Монтана презеде необичен чекор во средата и ја забрани кинеската апликација ТикТок, при што пратениците рекоа дека имаат за цел да ги заштитат жителите од наводното собирање разузнавачки информации од Кина.

ТикТок, кој е многу популарен кај американските тинејџери и е во сопственост на кинеската технолошка компанија ByteDance, веќе е забранет на уредите издадени од владата во околу 30 американски држави и за вработените во федералните агенции во земјата.

Иако географското блокирање на апликации  не е нечуено, законот Монтана е значаен по тоа што го прави на државно ниво.

Забраната на Монтана треба да стапи на сила на 1 јануари 2024 година, а сите продавници за апликации што ќе понудат ТикТок на 1,1 милион жители на државата, ризикуваат да се соочат со казни што ги спроведува Министерството за правда во Монтана. Таа казна започнува со почетна казна од 10.000 долари по прекршување, а потоа и 10.000 долари на ден ако прекршувањето продолжува.

Законот прецизира дека нема да има казна за корисниците на ТикТок, туку ќе има казна за тие кои ќе овозможат луѓето да дојдат до ТикТок, односно продавниците за преземање апликации (Play Store, App Store и други)

Дали ова е направено досега?

На некој начин.

Технолошките компании сега често практикуваат да блокираат апликации на ниво на земја, главно за да се усогласат со американските санкции или за деловни цели, како што е блокирањето на апликациите за пораки и приватност од страна на Apple во Кина на барање на владата.

Но младите луѓе имаат долга историја на заобиколување на законот со тоа што ги преземаат апликациите додека патуваат во друга држава или пак користејќи алатки како виртуелни приватни мрежи (VPN) кои ја прикриваат нивната локација.

Во Соединетите Држави, Pornhub неодамна ги оневозможи своите услуги за IP-адреси во Јута пред државниот закон кој стапи на сила со кој бара платформите за содржини за возрасни да ја потврдуваат возраста на корисниците. Сепак, тоа вклучуваше само веб-локација, а не апликација.

Конкретно за апликациите, се чини дека Google и Apple имаат навигирани низа различни државни правила на САД околу онлајн коцкањето. Google почна да дозволува апликации за коцкање во САД од 2021 година, a ги ограничи апликациите во сите освен во четири земји: Бразил, Франција, Ирска и Обединетото Кралство.

Apple и Google одбија да коментираат за тоа како им пристапуваат на државните правила за коцкање.

Дали забраната на државно ниво е технички изводлива?

Додека ТикТок теоретски може да блокира IP адреси регистрирани во Монтана, на продавниците за преземање апликации ќе им биде потешко.

Apple и Google одбија да коментираат за техничките аспекти на спроведувањето на забраната, но TechNet, трговска групација финансирана од двете компании, им кажа на пратениците во Монтана во март дека продавниците за апликации „немаат можност за геонапад на основа од држава до држава“.

„Со тоа би било невозможно нашите членови да спречат преземање на апликацијата конкретно во државата Монтана“, сведочеше претставникот на TechNet.

Според истражувачите на сајбер безбедноста, тоа е веројатно затоа што компаниите ги организираат своите продавници за апликации на ниво на земја, што значи дека имаат системи за исклучување на преземањата на дадена апликација во некои земји додека ја одржуваат достапна на друго место.

Се чини дека компаниите не изградиле такви контроли на погрануларно ниво, велат истражувачите.

„Мислам дека тоа е можно, но не е можно денес. Би требало да се напише куп кодови“, рече Алекс Стамос, директорот на Интернет опсерваторијата Стенфорд и поранешен врвен службеник за безбедност на Фејсбук, во неодамнешниот подкаст .

„Продавниците за апликации, исто така, ќе треба да следат подетални податоци за локацијата од телефоните на корисниците отколку што тие моментално ги користат, со што се нарушува приватноста на корисниците“, рече Стамос.

„Дури и ако компаниите ги направат тие промени, тинејџерите опседнати со ТикТок од Монтана веројатно ќе ги следат своите врсници ширум светот како да користат VPN или додека се на патување ќе ја симнат апликацијата на нивните телефони“, рече друг истражувач, Џон Скот-Раилтон во Citizen Lab.

„Младите од Монтана ќе станат американски експерти за VPN“, рече Раилтон.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.