Американската морнарица ПРИЗНА: „Имаме многу видеа од НЛО, но нивното објавување ќе наштети на националната безбедност и Пентагон!“

Американската морнарица нема да објави дополнителни снимки од неидентификувани летечки објекти бидејќи со тоа „ќе ѝ наштети на националната безбедност“.

Портпаролот на воениот огранок ја даде изјавата како одговор на барањето за Законот за слобода на информации поднесено од владината страница за транспарентност The Black Vault – која претходно сподели илјадници страници документи поврзани со НЛО добиени од ЦИА и други агенции.

 

Барањето FOIA датира од април 2020 година, веднаш откако морнарицата ги објави сега озлогласените видеа снимени од нејзините пилоти, кои прикажуваат неидентификуван високотехнолошки авион кој се движи на начини кои изгледаат невозможни. The Black Vault ги побара сите други видеа поврзани со она што морнарицата претпочита да го нарекува неидентификуван воздушен феномен (UAP).

 

„Објавувањето на овие информации ќе ѝ наштети на националната безбедност бидејќи може да им даде на противниците вредни информации во врска со операциите, ранливостите и/или способностите на Министерството за одбрана/Морнарицата“, напиша Грегори Карсон, заменик-директор на канцеларијата за ПДИ на морнарицата.

Карсон објасни дека морнарицата ги објавила само тие претходни три видеа бидејќи тие веќе биле протечени во медиумите и затоа биле „обемно дискутирани во јавниот домен“. „Со оглед на количината на информации во јавниот домен во врска со овие средби, беше можно да се објават досиејата без дополнително оштетување на националната безбедност“, рече тој.

 

Black Vault поднесе жалба да бара објавување на видеата кои се одбиени.

Без оглед на тоа што ќе изберат да ослободат, Пентагон секако сериозно ја сфаќа заканата од НЛО. За време на јавните расправи во мај, агенцијата откри 400 извештаи за „неидентификуван воздушен феномен“ во последниве години – што е значително повисоко од 144-те инциденти од 2004 година кои беа пријавени претходната година.

Единаесет од инцидентите биле „блиски промашувања“, каде што воените авиони едвај ги поминале UAP-овите без да се судрат.

Роналд Мултри, највисокиот разузнавач на Пентагон, рече дека владата не ја отфрли можноста овие инциденти да се поврзани со вонземски живот.

 

„Постојат елементи на нашата влада кои се ангажирани во потрага по вонземски живот“, рече Мултри на сослушувањето.

„Нашата цел не е потенцијално да прикриеме нешто, туку да разбереме што можеби има таму. Сите сме љубопитни и бараме да го разбереме непознатото. И како доживотен професионалец за разузнавање, јас сум нетрпелив. Сакам веднаш објаснувања за ова исто како и сите други. Сепак, разбирањето може да потрае значително време и напор. Затоа се обидовме да се концентрираме на овој процес базиран на податоци за да изведеме резултати засновани на факти“, им рече на пратениците Скот Бреј, заменик-директорот на поморското разузнавање.

Во јули, Пентагон објави дека добил федерално финансирање за отворање на нова канцеларија фокусирана исклучиво на управување со извештаите за забележани НЛО од страна на американската армија, морнарицата и воздухопловните сили.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *