Американскиот сон се претвори во кошмар! Просечните плаќања за домови ги надминаа просечните плати па типично семејство одвај може да си дозволи дом!

Семејството со просечен национален приход повеќе не може да си дозволи типична куќа во 35 од 50-те најголеми градови во земјата, според една нова студија.

Врз основа на податоците за цената на куќите од првиот квартал од годината, платата потребна за да се дозволи просечниот дом во САД изнесуваше речиси 76.000 долари – приближно 8.500 долари повеќе отколку што всушност заработува обичното домаќинство, според анализата на Visual Capitalism.

Студијата покажа дека Сан Хозе ја води нацијата во недостапни домови, при што просечната цена на домот е 1.875.000 американски долари, а потребна е плата од најмалку 330.758 долари за да се дозволат очекуваните месечни исплати од 7.718 долари.

Најдобрите четири пазари за просечни цени на домовите беа сите во Калифорнија, со Сан Франциско, Сан Диего и Лос Анџелес по Сан Хозе. Њујорк е рангиран на седмото место на листата со средна цена на домот од 578.100 долари за што е потребна годишна плата од 129.458 долари. Големото јаболко се рангираше малку под Бостон, каде што е потребен приход од 130.203 долари за да се дозволи типичната цена на домот од 639.000 долари.

Во меѓувреме, просечниот приход на домаќинствата ширум земјата изнесува само 67.500 долари, што би било доволно за да си дозволите типичен дом во само 15 од градовите на списокот.

Многу од попристапните градови се наоѓале на Средниот Запад. Питсбург се рангираше како најприфатливиот, со средна цена на домот од само 185.700 долари, барајќи плата од само 42.858 долари за да се дозволат месечни исплати од 1.000 долари. Освен во Питсбург, семејство кое заработува 50.000 долари годишно или помалку може да си дозволи просечно плаќање на дом во Сент Луис, Луисвил, Кливленд и Оклахома Сити, покажа студијата.

Во Хјустон, четвртиот по големина град во САД, просечните цени на домовите достигнаа 330.800 долари, што бара приход од 74.673 долари за да се извршат месечните плаќања за домот од 1.742 долари. Најголемиот американски град каде типичниот Американец може да си ја дозволи просечната цена на домот е Колумбус, каде платата од 59.320 долари е доволна за просечната цена на домот од 274.300 долари.

Типичните приходи се разликуваат низ целата земја, а градовите со најскапите домови обично имаат некои од највисоките просечни плати.

Сепак, просечните плаќања за домови ги надминаа просечните локални плати во многу градови на списокот, веќе некое време прашањето за недостапност до дом станува проблем, поради цените кои ги надминуваат платите.

Потрошувачките цени се зголемија за 9,1 отсто во текот на изминатата година, најголем годишен пораст од 1981 година. Трошоците за домување, кои сочинуваат една третина од индексот на потрошувачките цени, се зголемени за 5,6 отсто во јуни во однос на претходната година — иако тие податоци се собираат само двапати годишно и најверојатно заостануваат зад реалните трошоци, кои се поголеми.

А со сето ова се зголемуваат и стапките за хипотека така да многу луѓе се откажуваат од сонот да купат дом. Минатата недела просечната долгорочна стапка на хипотека во САД изнесуваше 4,99 отсто, што е прв пат да се спушти под 5 отсто во последните четири месеци. Но сепак тоа е сè уште речиси двојно повеќе од стапките забележани неодамна во јануари.

Банката на федерални резерви минатата недела ја зголеми својата главна стапка на задолжување за три четвртини од поен, што е второ такво зголемување за помалку од два месеци, и ја доведе основната каматна стапка на 2,5 отсто, од речиси нула на почетокот на годината.

Националната средна цена на домот скокна за 13,4 отсто во јуни во однос на претходната година. Според Националната асоцијација на Брокерите, тоа е највисоко ниво на податоци од 1999 година. Цените на домовите останаа двоцифрени од пред една година во секој град опфатен со индексот, иако поскапувањата почнаа да го забавуваат текот на многу пазари.

Уште еден знак за забавување на пазарот на домување е што луѓето веќе престануваат да потпишуваат договори за купување дом.

„Потпишувањето на договорите за купување дом ќе продолжи да паѓа сè додека каматните стапки на хипотеките продолжуваат да се зголемуваат, како што се случи оваа година до денес“, рече главниот економист на НАР, Лоренс Јун.

„Продажбата на домови ќе се намали за 13 отсто во 2022 година, според нашата најнова проекција“, додаде Јун.

Отпуштањата во секторот домување и кредитирање веќе почнаа. Најголемата банка во земјата по имот, JPMorgan Chase, отпушти стотици од својата единица за хипотека и прераспредели стотици други.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.