Американско семејство посвоило момче со посебни потреби од Хонг Конг, а потоа животот им се променил за 180 степени

Посвојувањето дете не е лесно, а процесот може да биде уште покомплициран доколку детето за кое станува збор има посебни потреби. Но Џоселин и Троја се решиле на овој чекор. Едно посвоено дете промени сè. Семејството Пајпер го посвои Нолан, потоа Френсис, а потоа и Оклин, великодушно споделувајќи љубов со нив и настојувајќи да го подобри животот на децата.

 

 

Кога Џоселин Пајпер се омажила за Троја, и двајцата веќе имале постари деца од претходните врски, но знаеја дека сакаат да го прошират своето семејство. Направија сериозни истражувања за посвојувањето, но имаше компликации. Двојката живеела во Илиноис и се плашеле дека државата ќе застане на страната на биолошките родители во случај на спор. Џоселин сфатила дека е фер родителите да сакаат да бидат со своето дете. Сепак, таа не сакала да ризикува да си го скрши срцето. На крајот на краиштата, многу е тешко да се врзеш за дете, а потоа да го изгубиш.

 

Парот потоа почнал да ги истражува спецификите на меѓународното посвојување. Дознале за сиропиталиште во Хонг Конг каде многу деца имаат посебни потреби. Ова ги допрело срцата на Џоселин и Троја, па решиле да се пријават. Кога им испратиле слика од едно младо момче, Џо и Троја веднаш се заљубиле во него. Во 2015 година, тие можеа да го донесат Нолан дома. Имал церебрална парализа и не можел целосно да го контролира своето тело или да зборува, но неговото семејство го прифатило и веднаш го засака.

 

 

Џоселин почнала да се грижи за својот нов син. Но, таа никогаш не заборавила на неговото сиропиталиште во Хонг Конг. Еден ден, додека гледала фотографии од таму, забележала мало момче кое на речиси секоја слика е со нејзиниот син. Во описот на фотографијата се посочува дека двајцата секогаш биле заедно, а момчето дури и го нарекол Нолан негов брат.

 

Кога Џоселин стапила во контакт со сиропиталиштето за да дознае што се случило со тоа момче, ѝ било кажано дека тој е преместен на друго место и дека сè уште е достапен за посвојување. Џоселин и Троја не потрошиле многу време да дебатираат што да прават. Иако финансиски не било лесно да се посвојат две деца, тие продолжија со тоа. Момчето тогаш имало 8 години и по посвојувањето во 2018 година го добило името Френсис.

 

Френсис е понезависен од Нолан. Тој има ретка состојба наречена WAGR синдром и е на аутистичен спектар, но може да оди и да зборува. Иако поминале неколку години откако момчињата последен пат се сретнале, тие се препознале. Имало малку ривалство помеѓу браќата и сестрите за внимание, но семејството станувало само посреќно.

Џоселин ги сака сите нејзини деца и вели дека не може да си го замисли животот без нив. Без разлика дали се биолошки или посвоени, сите тие се семејство за неа. Таа се обидува да направи сѐ што може за да го подобри животот на своето семејство. Таа им купува соодветни капи за да влее чувство на заедништво и оди на сите нивни рецитали и училишни претстави.

Посвоените деца се сеќаваат дека немале секогаш дом во животот. Така, Френсис понекогаш ја резимира нивната рутина: „Мамо те носи во автобус, оди на училиште, мама те симнува од автобусот, оди дома“. Џоселин секојдневно ги потсетува децата дека дефинитивно ќе се вратат дома после училиште. Оваа идеја е многу смирувачка за децата, кои се плашат повторно да не го загубат семејството.

 

Здравјето на Нолан било лошо и му требала постојана медицинска помош. Иако неговото семејство се борело за неговиот живот со сите сили, тој почина во мај 2021 година. Додека бил жив, Џоселин го започнала процесот на посвојување на девојчето Оуклин.

Пајперс се обично семејство, а грижата за децата со тековни посебни потреби не е лесно финансиски. Сепак, постојат различни организации низ светот кои помагаат во процесот на посвојување деца. Во секој случај, Џоселин не можела повеќе да издржи. Троја ги разбра тешкотиите да посвои три деца по ред, но решија дека ќе се снајдат.

Сеќавањето на Нолан може да предизвика тешки чувства, но никој во ова семејство не сака да го заборави. Благодарение на него, најстарите деца во семејството решија да направат промена во животот. Еден од браќата почнал да работи со деца со посебни потреби, а една сестра станала дефектолог. Другата сестра сè уште е на училиште, но во слободното време помага во канцеларија посветена на децата со посебни потреби.

Сите овие промени се случиле поради едно момче и огромните срца на неговите посвоители, кои ја вложија целата своја љубов и сила во своето семејство.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.