Антички пронајдоци и древни технологии кои до денес ги збунуваат научниците

Низ илјадници години историја, постојат бројни примери на неверојатни пронајдоци и древни технологии кои ги оставаат современите научници во стравопочит од знаењето и мудроста што ги поседувале нашите предци. Неверојатните достигнувања во областа на науката и технологијата на моќните цивилизации од античките времиња ја восхитуваат фантазијата денес. Тие го стимулираа општеството да усвои нови начини на живеење и владеење и нови начини на разбирање на светот. За жал, повеќето од овие големи иновации беа заборавени, за да се појават повторно со векови подоцна и да ги збунат сите…

1. Античка парна машина

Херон од Александрија, познат и како Херој од Александрија, бил грчки математичар и инженер од 1 век. Тој стана познат низ вековите по измислувањето на првата парна машина во светот. Научникот го нарекол својот изум aeolipile, во чест на Еол, богот на ветровите. Уредот бил шуплива топка, која била поставена така што може да ротира околу својата оска. Имал две млазници лоцирани една спроти друга. Тие создавале сила што ја тера топката да ротира. Под овој уред имало котел, кој бил поврзан со него со посебни шарки. Копија од оваа машина, составена според цртежите на Херон, може да ротира со брзина од 1500 вртежи во минута при многу низок притисок. Уредот бил заборавен 15 долги века додека не бил „реоткриен“ од Таку ад-Дин.

 

2. Лупа Нимруд

Лупата Нимруд е парче карпест кристал со овална форма стар 3000 години, кој го открил Сер Џон Лајард во 1850 година во асирската палата Нимруд, во денешен Ирак. Оптичките перформанси на овој објектив се оние на 3x зумот. Научниците долго време дебатираа за целта на оваа лупа. Некои велеа дека тоа е само древна лупа, други дека ја користеле оваа лупа за да запалат оган. Еден истакнат италијански научник, Џовани Петинато, сугерираше дека оваа лупа е дел од антички асирски телескоп. Инаку од каде имаа Асирците толкаво опширно знаење од областа на астрономијата? Телескопот повторно бил измислен од Ханс Липерши во 1608 година. Првиот човек што го користел бил Галилео. Големиот научник секогаш велел дека старите знаеле неизмерно повеќе за ѕвездите.

 

3. Најстариот календар

Во 2004 година во Шкотска е пронајден календар стар повеќе од 10.000 години! Ова е најстариот календарски систем во светот и еден од најкомплексните. Се состои од 12 идентични јами, од кои секоја одговара на одреден месец од годината, како и на фазата на Месечината. Секој конвенционален месец се состои од три дела – десетдневни недели. Тие ја претставуваа растечката месечина, полната месечина и месечината што опаѓа.

 

4. Антички римски бетон

Научниците кои го проучуваат составот на римскиот бетон, кој се наоѓа на дното на Средоземното Море во последните 2.000 години, откриле дека по издржливост е супериорен во однос на современиот бетон. Покрај тоа, тој е еколошки. Направен е од мешавина на вар и вулканска карпа. Во подводните структури, комбинацијата на вар и вулканска пепел со морска вода веднаш предизвикале хемиска реакција во која варта инкорпорирала молекули во својата структура и реагирала со пепелта, зацементирајќи ја целата смеса. Тој е стабилен, цврст, издржлив и еколошки во споредба со современиот бетон.

 

5. Метални премази стари 2000 години кои ги надминуваат денешните стандарди

Истражувачите откриле дека занаетчиите пред повеќе од две илјади години нанесувале тенок метален слој од злато или сребро на скулптурите. Овој иновативен слој ги надминува сегашните стандарди во производството на ДВД-а, соларни панели, електронски уреди и други слични производи. Античкиот процес на обложување производи со тенок слој од благородни метали бил толку деликатно извршен што научниците сè уште не разбираат како тогашните занаетчии можеле да постигнат таква тенкост и униформност на слојот.

 

6. Детектор за земјотреси стар 2000 години

Дури и денес, современите научници не можат точно да ги предвидат земјотресите. Малкумина знаат дека историјата на откривање, снимање и мерење на јачината на сеизмичките потреси започнала пред 2000 години, кога бил измислен првиот сеизмоскоп. Откритието е направено од кинески астроном, математичар, инженер и пронаоѓач по име Џанг Хенг. Неговиот уред, со неверојатна прецизност, го детектирал секој земјотрес, без разлика на неговата сила и оддалеченост, до точката каде што се случил.

Уредот бил бронзен сад, нешто сличен на самовар. На него се наоѓале осум змејови со главата надолу и ги означувале насоките на компасот. Во устата на секој змеј имало мало топче од бронза. Под овие животни имало осум бронзени жаби. Кога некаде требало да започне земјотрес, топката паѓала во отворената уста на една од жабите – на тој начин покажувајќи ја насоката.

 

7. Митскиот сончев камен како антички уред за навигација

Во старите нордиски митови, беше опишан одреден магичен скапоцен камен што им помагаше на морнарите да се движат низ морето. Тој можел со чудо да ја покаже положбата на сонцето, не само кога е скриено зад облаците, туку и ноќе. Во пролетта 2013 година, на местото на древен бродолом, научниците открија уникатен кристал од калцит кој имаше својства што одговараат на легендарниот викиншки сончев камен. Принципот на неговото функционирање се заснова на неговата необична особина да создава двојно прекршување на сончевата светлина, дури и кога светлината е скриена. Лицето мораше да го врти кристалот додека двете сенки не беа со иста големина. Така, позицијата на сонцето била многу прецизно одредена.

 

8. Багдадска батерија

Багдадската батерија, понекогаш наречена партиска батерија, е глинен сад кој содржи бакарен цилиндар. Во центарот на овој цилиндар, но без допирање, виси железна прачка. И бакарниот цилиндар и железната прачка се држат на место со асфалтен приклучок. Овој мистериозен артефакт е пронајден во 1936 година во близина на Багдад. Уредот е стар повеќе од 2000 години. По истражувањето, се покажа дека ова е древна електрична батерија. Откако го репродуцираа овој уред, научниците открија дека може да произведе 2 волти електрична енергија.

 

9. Lycurgus Cup – античка нанотехнологија

Ликург чашата е стара 1600 години. Направен е од дихроично стакло, која покажува различна боја во зависност од тоа дали светлината поминува низ неа или не: црвена кога свети одзади и зелена кога свети од напре. Овој артефакт и денес ги збунува научниците. На крајот на 20 век, истражувачите откриле дека римските занаетчии биле пионери во областа на нанотехнологијата! Тие го импрегнирале стаклото со честички од сребро и злато, гмечејќи ги до големина од 50 нанометри, што е помалку од еден илјадити дел од зрното обична сол во дијаметар. Работата била толку вешта и прецизна. Тоа е опишано како „најспектакуларното стакло на периодот“.

 

10. Механизам Антикитера

Механизмот Антикитера се смета за прв пример на механички сончев систем, планетариум и астрономски часовник. Откриен е во 1900 година на брод кој потонал во близина на грчкиот остров Антикитера. Ова е железен производ кој се состои од сложена комбинација на запчаници и е стар над 4000 години! Овој уред е еден од најневеројатните пронајдоци на античкиот свет што некогаш биле откриени. Со децении, најистакнатите научници беа збунети околу откривањето на тајните на овој уред. Беше толку сложен што сè уште не е можно да се согледаат неговата вистинска цел и функции.

Постои теорија за тоа како всушност функционирал овој механизам. Научниците велат дека се напојувал со рачка која ротира комплексен систем на брзини. На предната плоча имало делови од уредот кои ги прикажуваат позициите на Сонцето, Месечината и другите планети. На овој начин било можно да се одредат фазите на Месечината и да се предвидат затемнувања на Сонцето и Месечината. Овој уред имал и бројчаник кој покажувал кога ќе се одржат античките Олимписки игри. Само мистеријата на последната, триесетта брзина, научниците не можеа да ја решат. Истражувачите се надеваат дека во иднина ќе можат да ја решат оваа неверојатна загатка.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *