Араму Муру- мистериозен перуански портал кој може да ве однесе на „другата страна“

Перу е една од најмистериозните земји во светот, бидејќи тоа е територијата на која постоела високо развиената империја на Инките.

Такво релативно неодамнешно откритие беше порталот во околината на градот Пуно – еден вид премин Араму Муру, кој се нарекува и портата на боговите од Хајау Марка (по името на планинскиот регион каде што е откриен). Влезот изгледа како џиновска порта која удира во карпата.

Висината на импровизираната врата е 7 метри, а ширината е околу 8 м. А во центарот има вдлабнатина која изгледа како да е запечатена од внатрешноста на карпата. Она што е за одбележување е дека областа е целосно дива, односно во Хајау Марка нема остатоци од антички град, населба или други знаци на цивилизација. Слични предмети биле пронајдени и порано во Перу. Ова е, на пример, порталот на Наупа Хуака. Сличноста потврдува дека објектот не е сè уште завршен и е антички недовршен проект. Но, какво е тогаш функционалното оптоварување на Арам Мур? Одговорот на ова прашање е делумно скриен во локалните легенди.

 

 

 

Портал за подобар свет

Жителите на Перу веруваат дека боговите можат да го посетат нашиот свет кога сакаат. Тие можат да останат невидливи или да им се појавуваат на луѓето во форма на матни фигури и светлечки топки. И точката на премин е токму Араму Муру.

 

 

 

Понекогаш обичните смртници успеваат да стигнат на другата страна. Но, на повеќе не им е судено да се вратат дома – храбрите души остануваат засекогаш во другиот свет. Жителите од областа веруваат дека среќата им се насмевнала на исчезнатите луѓе во областа. И тие можат да одат на другата страна за да ја запознаат вечната безгранична благодат.

Во Перу постои легенда дека по доаѓањето на конквистадорите, еден шаман од Инките се засолнил во планините, а потоа се упатил кон портата, вметнал златен диск во пукнатината, кој отворил премин меѓу световите и исчезнал. Вреди да се забележи дека научниците индиректно ја потврдиле оваа легенда: навистина има дупка во отворот во која може да се вметне рамен, тркалезен предмет.

 

 

Езотеричарите веруваат дека порталот е премин до изгубениот континент Пацифида, кој се споменува во митологијата на различни народи. И еднаш, одамна, меѓу сите континенти на Земјата имаше такви портали-пасуси, со помош на кои свештениците одржуваа контакт едни со други.

 

 

 

Нивните современи следбеници ги продолжуваат традициите, собирајќи се неколку пати месечно на порталот на седница на колективна молитва. Откако ќе бидат потопени во транс, тие комуницираат со духовите на нивните предци. За различни теми, но за вистинската функција на Арам Мур, не даваат никакви информации. Очигледно, човештвото сè уште не го достигнало нивото на развој за да ги добие овие информации и да ги користи за добро.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *