Археолозите пронајдоа уникатен артефакт стар 2800 години во Турција

За време на ископувањата во античката престолнина на Хетитското кралство, во Хатуша, археолозите открија артефакт од врежана слонова коска стар 2.800 години.

Овој древен објект, долг приближно 30 сантиметри и широк 10 сантиметри, содржи слики од неколку фигури и симболи, меѓу кои сфингата, дрвото на животот и лавот. Според истражувачите, со векови лавот се сметал за симбол на моќ.

 

Clear cache

Античките цивилизации го гледале лавот како симбол на моќ и кралско семејство, а неговите слики се појавуваат во праисториските пештерски слики, древните сумерски и египетски артефакти кои датираат од 3000 година п.н.е. и на портата на лавот во Хатуша.

Во моментов се верува дека украсениот предмет од слонова коска можеби бил дел од дрвена кутија.

„Веројатно се користел како декоративен елемент на дрвена кутија или некој вид дрвен мебел. Овој артефакт е оштетен од двете страни и го гледаме горниот и долниот дел во нивните оригинални форми. Најверојатно, тоа е дел од поголема композиција“, коментира раководителот на ископувањата, професор д-р Андреас Шахнер.

Професорот Шахнер ја нагласи важноста на овој артефакт, истакнувајќи: „Ова откритие е единствено за Богазкој. Ова е првпат да се сретнеме со вакво дело, украсено со ваква колоритна сцена. За време на големите ископувања во оваа област, претходно не успеавме да најдеме вакво нешто“.

Во однос на претставената сцена, иконографијата и стилот на употреба, овој артефакт може да го открие односот на Богазкој со Југоисточна Анадолија, како и неговите уметнички односи со Југозападот и Грција во ерата на првиот милениум п.н.е.

„Воодушевени сме од нашето откритие. Овој артефакт ни го дава првиот увид во уметноста од тоа време. Ова е навистина важен објект“, рече професорот, говорејќи во име на тимот археолози.

Шахнер нагласи дека по завршувањето на научните истражувања, овој артефакт ќе биде претставен во музејот Богазкој за да им овозможи на посетителите поглед во минатото и во неверојатното наследство на хетитската цивилизација.

  • Жарко Г. напиша:

    Само после два часа од ова откритие Бугарската (т.е. татарската) Академија на науките објави дека тоа е стар бугарски (татарски) артефакт што докажува дека татарите биле и на тие простори дури и пред тоа време…
    КО ЈЕ ЛУД НЕК ВЕРУЈЕ!!!
    Ајде татари…пријавете ме за говор на „љубов“…или како беше…ОМРАЗА ли?!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *