Астронаут ја споделува „големата лага“ што ја сфатил откако ја видел Земјата од вселената

Дали некогаш сте слушнале за „overview“ ефектот? Ова се однесува на перспективата што ја доживуваат астронаутите кога ја гледаат Земјата од вселената. Ефектот е моќен. Астронаутите велат дека уникатната гледна точка на нашата планета ја менува вашата перспектива за нашата планета и нејзините проблеми. Ова е она што тие имаат да го кажат.

За ефектот

Малку луѓе во историјата на светот доживеале чувство на гледање на Земјата од вселената. Помалку од 600 луѓе, всушност, имале таква можност. За оние кои имале можност, тие опишуваат нешто што се нарекува overview ефект. Ова е перспективата што ја добивате за животот и проблемите во светот откако ќе ја погледнете нашата планета од вселената. Гледајќи во Земјата од толку далеку, гледате дека границите се невидливи, а расните, верските и економските проблеми не се наоѓаат. Тие исто така забележуваат колку е навистина тенка атмосферата на Земјата. Се чини невозможно нешто толку тенко да нѐ штити и да ја одржува нашата планета во живот.

Во 1968 година, тимот од осум астронаути кои станаа првите кои орбитираа околу Месечината, го опишаа овој ефект со целосна моќ. Имајќи го целосниот поглед на Земјата и нејзината атмосфера, командантот на мисијата Френк Борман го опиша погледот како „она што Бог мора да го гледа“ . Многумина опишуваат дека гледањето на половина од Земјата што е ноќе е неверојатно искуство. Дури и од вселената, можете да ги видите силните градски светла, што е доказ за нивото на интелигенција што постои на планетата.

„Целата сцена изгледа некако биолошка. Градот има блескави пипала кои посегнуваат во сите правци кон другите зрачени градови. Сцената изгледа како микроскопска фотографија од нервна клетка. Секој град е како џиновска нервна клетка во мозокот на суперорганизмот наречен човештво“. Астронаутот Рон Гаран го опиша Шангај ноќе.

„Кога првично отидовме на Месечината, нашиот целосен фокус беше на Месечината. Не размислувавме да погледнеме назад во Земјата. Но, сега, кога го направивме тоа, тоа можеби беше најважната причина што отидовме“. рекоа астронаутите на Аполо 8.

 

Нова перспектива

Overview ефектот е во суштина нова перспектива на животот, Земјата и нејзините проблеми. Гледајќи ја Земјата од вселената, тешко е да се замисли дека работи како раса или религија навистина се важни во однос на човековите права и слободи. Некои астронаути исто така велат дека е тешко да се погледне Земјата и да се види, да речеме, Канада, каде луѓето имаат права и слободи и релативно добар квалитет на живот. Во меѓувреме, потоа ги разгледувате земјите како Иран или Авганистан, кои доживуваат војна и неправда толку многу години, и навистина разбирате зошто. Исто така, честопати им дава ново чувство за кревкоста на нашата планета и нашата очајна потреба да ја заштитиме нашата животна средина.

 

„Видов блескава биосфера која врие од живот“, рече Гаран за гледањето на Земјата од вселената. „Не ја видов економијата. Но, бидејќи нашите системи направени од човек третираат сè, вклучително и самите системи за одржување на животот на нашата планета, како подружница во целосна сопственост на глобалната економија, очигледно е од гледна точка на вселената дека живееме во лага“.

 

Искусување на ефектот на Земјата

Се разбира, повеќето од нас никогаш нема да имаат можност да одат во вселената и да го имаат тоа искуство да гледаат назад во нашата планета однадвор. Сепак, тоа не значи дека не можеме да ја доживееме истата промена на перспективата додека остануваме долу на Земјата. Некои предлози се да поминете извесно време гледајќи во океанот, кој било океан, и да се фокусирате на тоа колку е огромно тоа водно тело и колку различни нешта се од другата страна на неговото пространство.

Друга опција е да застанете на врвот на планина или на работ на Големиот Кањон – тешко е да немате свои проблеми, а оние на човештвото изгледаат малку мали или безначајни. Честопати едноставното поминување малку време во природа може да помогне да се постигне слична сензација. Така можете да патувате, особено кога запознавате нови луѓе и гледате неверојатни места и вештачки и природни. Има моќ во тие искуства што те тераат да сфатиш колку се слични луѓето ширум светот, и покрај нашите разлики, и колку е важно да го заштитиме нашиот свет.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *