Без лице? Како ќе изгледаат децата родени на Марс – морничави фотографии и предвидувања на научниците

Освојувањето на други планети е амбициозен сон на човештвото, кој секоја година е се поблиску до реализација. И првиот од нив, според идејата на научниците и сопствениците на огромни технолошки корпорации, треба да биде Марс.

НАСА и Илон Маск се насочија кон испраќање луѓе на Црвената планета во следните неколку децении. Додека работат на логистиката, други истражувачи се прашуваат што ќе направи новата средина со човечкото тело.

 

 

„Во суштина, луѓето ќе се прилагодат на условите на Марс на еден од двата начина“, ги цитира Business Insider зборовите на научниците .

Во првите неколку векови, скелетите и мускулите на земјените најверојатно стануваат сè помали и помали. Ова ќе доведе до намален животен век и здравствени компликации, вклучително и невролошки нарушувања.

Но, за да преживееме, можеме да претрпиме и спротивна реакција, развивајќи посилни тела во спротивна насока.

Некои научници веруваат дека кожата на луѓето родени на Марс (или кои живеат таму) ќе стане портокалова. Ова се должи на каротеноидите, кои обезбедуваат одреден степен на заштита од штетното ултравиолетово зрачење. На крајот на краиштата, атмосферата на Марс пренесува огромна количина на ултравиолетово зрачење во споредба со Земјата.

Повисоките нивоа на радијација на површината на Марс ќе предизвикаат забрзана мутација на ДНК во клетките. Истражувачите предвидуваат дека тоа дури може да доведе до појава на нови човечки видови.

Најнапредниот софтвер за вештачка интелигенција, „DALLE“, исто така предвиде како ќе изгледаат бебињата родени на Марс и дојде до некои морничаво реални резултати.

 

 

На еден од нив детето воопшто нема лице, па дури и очи. Патем, на Марс е многу потемно отколку на Земјата – на крајот на краиштата, оваа планета е подалеку од Сонцето. Така, органите на видот на луѓето во секој случај ќе се променат – ако не исчезнат целосно.

На втората фотографија, лицата на веќе возрасните деца се повеќе налик на човечки, но сепак изгледаат застрашувачки.

 

Гледајќи ги овие снимки, помислувате – дали воопшто вреди за нас да освојуваме други планети? На крајот на краиштата, дури и ако луѓето можат да преживеат на нив, тие ќе се променат до непрепознатливост – и човештвото познато за нас сè уште нема да постои.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.