Бездомник ѝ вратил чек од 10.000 долари на жената на којашто ѝ припаѓал, а потоа она што го добил за возврат е неверојатно!

Секојдневните дела на љубезност имаат поголема вредност отколку што често сфаќаме, дури и кога ќе останат незабележани. Елмер Алварез е пример за духот на давање без да очекува ништо за возврат, а животот потоа го наградил на извонредни начини.

 

1. Како бездомништвото влијае на луѓето

Бездомништвото нема граници и влијае на бројни земји, но сеопфатните истраги за овој феномен се ретки. INSEE, францускиот Национален институт за статистика и економски податоци, на пример, спроведе анкети во 2001 и 2012 година и откри 50% зголемување на бројот на бездомници во земјата, со вкупно 141.500 луѓе во 2012 година, претежно мажи.

Соединетите Американски Држави, исто така, се борат со бездомништвото, со извештај од 2018 година од Одделот за домување и урбан развој кој покажува дека 553.000 лица на национално ниво се соочуваат со бездомништво. Соочени со овие бројки, сочувството и помошта за оние кои имаат потреба стануваат суштински. Д-р Роберта Хоски го отелотворува ова разбирање додека ги катализира промените во животот на Елмер Алварез.

 

2. Љубезен гест

Непосредно пред Денот на благодарноста, Елмер Алварез, тогаш бездомник, нашол изгубен чек од 10.000 долари што бил напишан за агентката Роберта Хоски. Во гест кој урна многу стереотипи за бездомниците, Алварез и го вратил чекот.

Допрена од неговата искреност и сеќавајќи се на сопственото искуство со бездомништвото, Хоски се почувствува принудена да му врати. За возврат, Хоски не само што му помогнала на Алварез да обезбеди стан, туку и ја покривала неговата кирија седум месеци додека не се вработил стабилно. Таа го спонзорирала неговото образование во училиште за недвижнини, а сега тие соработуваат на проект за недвижнини. Иако не е финансиски профитабилен, потфатот ветува длабоки награди.

„Треба да има повеќе луѓе како Елмер Алварез, тој е момче со златно срце, тој е феноменален човек“, вели Хоски.

 

3. Заеднички проект

Гледајќи напред, нивната заедничка визија вклучува изградба на преодна куќа за тинејџери бездомници и млади возрасни, нудејќи суштински услуги. Алварез, црпејќи од лично искуство, нагласува дека знае што е да се биде бездомник и никому не го посакува ова искуство. Хоски, која некогаш и самата доживеала бездомништво, сесрдно се согласува, потсетувајќи се на предизвиците на животот во засолниште.

Пред да ја основа својата мултимилионска компанија, Хоски била бездомничка тинејџерка која се издигнала од сиромаштија. Сега, таа му ја дава истата можност на Алварез, дозволувајќи му да ги оствари своите соништа. Како што се развива нивната соработка, Алварез треба да стане советник во преодната куќа.

Фондацијата „Outreach“ веќе купи дом за две семејства со цел да им помогне на 15 лица.

 

4. Хоски продолжува да им помага на луѓето

По средбата со Алварез, Хоски се сеќава дека плачела во нејзиниот автомобил на пат кон нејзината работа, барајќи прошка затоа што, и покрај нејзините достигнувања, се чувствувала незадоволна. Сега, нарекувајќи ја средбата со Алварез трансформативен настан, таа реши да им помогне на повеќе луѓе со пишување книга. Нејзината желба да им помогне на другите да ги надминат предизвиците и да успеат, ја натера да ја сподели својата приказна автентично. И покрај болката од повторното разгледување на минатото и потенцијално вознемирувачки членови на семејството, таа избра транспарентност.

На крајот, наративот на д-р Роберта Хоски и Елмер Алварез не само што резонира со оние кои се соочиле со неволја, туку служи и како водич за секој што сака да се ослободи од оковите на своето минато, да го прифати својот потенцијал и да создаде живот со цел и исполнување. Патувањето од сиромаштија до просперитет, како што е наведено во нејзината книга, е доказ за трајната моќ на надежта, издржливоста и непоколебливото верување дека, навистина, ништо не е невозможно.

  • Васе напиша:

    Од 141.500 бездомници, ова е се чини единствена добра приказна! Кој знае какви се судбините на другите 141.499 души? Како „американски сон“! Ќе најдат 1 тип што успеал во САД и као сите што ќе отидат таму, ќе станат богаташи!?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *