„Би можеле да ги пронајдеме вонземјаните доколку наместо нив бараме нешто друго – што за нас е многу штетно!“

Ако стакленички гасови се најдат на егзопланетите, тоа би можело да биде индикација за вонземски живот, откри едно истражување.

 

 

 

Студијата беше објавена во „The Astrophysical Journal“ и наведе пет гасови кои се откриваат во атмосферата на Земјата во мали количини. Малку е веројатно дека доколку овие гасови се најдат во вселената, тие би потекнувале од природен извор – а научниците шпекулираат дека нивното присуство би можело да сугерира дека вонземски форми на живот би можеле да ги користат за да ја трансформираат нивната атмосфера.

Едвард Швитерман, астробиолог на Универзитетот во Калифорнија во Риверсајд, САД, објасни: „За нас, овие гасови се лоши затоа што не сакаме да го зголемиме затоплувањето.
Но, тие би биле добри за цивилизација која можеби сака да го спречи претстојното ледено доба или да тераформира инаку ненаселлива планета во нивниот систем, како што луѓето предложија за Марс“.

 

 

Станува збор за мали молекули кои содржат флуор, како што е сулфур хексафлуорид, кој носи моќна топлина и е екстремно долговечен во атмосферите.
Швитерман додаде: „Тие нема да треба да се надополнуваат премногу често за да се одржи гостопримлива клима“.

Како дел од студијата, истражувачите симулираа планета во блискиот систем TRAPPIST-1 за да видат кои гасови може да се идентификуваат.

 

 

„Со атмосфера како онаа на Земјата, само една од секој милион молекули би можела да биде еден од овие гасови, и тој би бил потенцијално забележлив. Таа концентрација на гас исто така би била доволна за да се измени климата“.

Швитерман додаде дека нема да бидат потребни дополнителни напори за тековните студии за атмосферите на егзопланетите да се бараат овие гасови.

 

  • Васе напиша:

    До сега само во нашата галаксија се откриени 5,000 егзопланети, а се претпоставува дека ги има милијарда!!!
    Дали има не некоја од нив живот, сигурно ДА! Но, џабе ги откриваме, кога немаме превоз до нив. Башка, ја уништивме нашава планета. Прво тука ни треба еко свест, па потоа Discovery по свемиро.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *