Би можело да биде вистина! Планот за блокирање на сончевите зраци наидува на поддршка во САД, но кои се ризиците и што велат другите земји за ова?

Белата куќа и Конгресот усвоија петгодишен план за „климатски интервенции“ кој предвидува создавање технологии за контрола на климата.

Сенаторите се отворени за финансирање на истражување за сончевиот геоинженеринг, малку разбран и потенцијално опасен метод за блокирање на сончевите зраци за брзо намалување на глобалното затоплување.

 

 

Нивната приемчивост доаѓа по долгогодишното стравување на Сенатот поради таквото финансирање.

Но, повеќе лидери во Вашингтон, Пекинг и другите престолнини ја разгледуваат геоинженерската технологија додека нивните економии продолжуваат да согоруваат фосилни горива – главната причина за климатските промени. Исто така, постои растечка научна дебата за одржливоста на управувањето со сончевото зрачење како итна мерка за заштита на ледените плочи, екосистемите и ниските нации од најлошите влијанија на глобалното затоплување.
„Климатските промени се до точка каде што треба да гледаме сè“, изјави сенаторот Џон Хикенлупер (Д-Коло.) за E&E News. Поранешен нафтен геолог, Хикенлупер делумно го освои своето место со кампања против Зелениот нов договор, предлог од 2019 година кој бараше федерална гаранција за работни места за да помогне во брзото зголемување на напорите за ублажување на климата и адаптација.
„Мислам дека е разумно“, рече сенаторот Лиза Мурковски (Р-Алјаска) за геоинженерското истражување и тестирањето во мали размери.

 

 

Многу академици долго време сметаат дека управувањето со сончевото зрачење е премногу опасно за истражување. Тоа е затоа што процесот – кој може да вклучи рефлектирање на сончевата светлина со пукање на аеросоли во стратосферата или зголемување на морското облачно покривање – може да создаде нови геополитички тензии и да го одвлече вниманието од итната потреба за намалување на емисиите на јаглерод диоксид и други гасови што ја заробуваат топлината.

Таа загриженост ја повторија и некои сенатори.

Сенаторот Шелдон Вајтхаус (ДР.И.), водечки застапник за агресивна климатска акција, рече дека „повеќето геоинженерски шеми за кои сум слушнал создаваат огромни, масивни ризици од ненамерни последици“.

Сепак, дури и тој останува отворен за финансирање на истражувања за соларни геоинженеринг.

 

 

Неамериканска верзија на настаните

Научниците се сигурни дека американските власти ги потценуваат ризиците од геоинженерските проекти. Ниту еден климатски модел не може точно да предвиди како промените во атмосферата во еден дел од планетата ќе влијаат на времето во друг.

Постојат стравувања дека температурите ќе се зголемат надвор од слојот на сулфур диоксид, што ќе предизвика катастрофален топлотен бран ширум светот. Ова е таканаречениот ефект на температурен долг. Ако постојано не го надополнувате снабдувањето со аеросоли во стратосферата, рефлектирачкиот слој ќе биде критично исцрпен и температурата на планетата може да скокне буквално преку ноќ.

Различни научни организации, вклучувајќи го и Националниот совет за истражување на Националната академија на науките на САД, постојано забележуваат дека геоинженерските интервенции само привремено ги маскираат знаците на затоплување и не ја решаваат клучната задача за отстранување на стакленички гасови од атмосферата.

Во 2021 година, голем број водечки научници за животна средина од универзитетите во Обединетото Кралство, Германија и Холандија објавија отворено писмо до ОН и владите во кое повикуваат на забрана на соларното геоинженерство и меѓународни договори за блокирање на финансирањето за такви проекти.

„Ризиците од соларниот геоинженеринг се слабо разбрани, влијанијата ќе варираат во зависност од регионот, а има несигурности за влијанијата врз временските услови, земјоделството и обезбедувањето основни потреби за храна и вода. Аргумент за индустриските лобисти, негаторите на климата и некои влади. Без ефективна глобална и демократска контрола, геополитиката на можно еднострано распоредување на соларниот геоинженеринг би била застрашувачка и неправедна“, се вели во документот.
На повикот се приклучија повеќе од 410 експерти од 60 земји. Загриженоста на научниците ја делат многу политичари и јавни личности.

И претставниците на разузнавачката заедница укажуваат на изгледите за вооружени конфликти меѓу земјите поради геоинженерските проекти – климатски војни.

Белата куќа го игнорира сето ова со великодушно финансирање на развојот на технологијата за климатско оружје. И оправдано со глобалното затоплување.

  • Ljube напиша:

    Kolku samo pari ke isperat, I kolku li samo uste pojke ke se zadolzat….

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.