Библиската локација во Израел кадешто Исус излечил слеп човек, ќе биде отворена за јавноста за прв пат по 2.000 години!

Библиска локација каде што се вели дека Исус излечил слеп човек наскоро ќе биде отворена за јавноста за прв пат по 2.000 години.

 

 

Силоамскиот базен, кој се наоѓа во јужниот дел на археолошкиот локалитет Град Давид во Ерусалим, го негуваат христијаните и Евреите како свето место. Во моментов се ископува од археолозите и ќе биде отворено за јавноста дел по дел или откако ќе се откопа целото место. Се очекува ова да потрае неколку години.
Припадниците на јавноста веќе можеа да пристапат до мал дел од базенот кој е целосно ископан, но ќе треба уште малку пред луѓето вистински да „одат по стапките на Библијата“.

 

 

Плановите за отворање на базенот Силоам беа објавени непосредно пред новата година од страна на Израелската управа за антиквитети, Израелската управа за национални паркови и фондацијата Град Давид.

Локалитетот е изграден пред околу 2.700 години како дел од водоводниот систем на Ерусалим во осмиот век п.н.е. Тој служел како резервоар за изворот Гихон од кој водата била пренасочувана и складирана во подземни тунели.

„Базенот Силоам во Националниот парк Град Давид во Ерусалим е место од историско, национално и меѓународно значење“, рече градоначалникот на Ерусалим, Моше Лајон.

„По многу години исчекување, наскоро ќе заслужиме да можеме да ја откриеме оваа важна локација и да ја направиме достапна за милиони посетители кои го посетуваат Ерусалим секоја година“.

 

 

Изградбата на базенот започна за време на владеењето на кралот Езекија како што е наведено во Библијата во Книгата на кралевите II, 20:20, според двете израелски агенции и фондацијата Град Давид.
„Ископувањето на базенот на Силоам е многу значајно за христијаните ширум светот“, изјави американскиот пастор Џон Хејги, основач и претседател на Христијаните Обединети за Израел, за „Fox News Digital“.

„Токму на ова место Исус го излекувал слепиот човек (Јован:9), и токму на ова место, пред 2.000 години, еврејските аџии се очистиле пред да влезат во Вториот храм.

Градоначалникот додаде дека милионите луѓе кои го посетуваат градот Давид секоја година „буквално ќе можат да одат по стапките на Библијата, поврзувајќи се со корените на нивното наследство и идентитет“.
Пред три години Израел го откри 2.000 години стариот пат за аџилак по проект вреден 80 милиони фунти за негово ископување од под палестинската населба. Случајно е откриен во 2004 година од работници кои поправале скршена цевка во поле со компири.

 

 

Древниот пат служел како главна сообраќајница за посетителите на древниот еврејски храм, додека Исус исто така се вели дека го користел за да стигне до храмот во Ерусалим.

Водел до храмот од базенот Силоам, каде што аџиите се чистат пред да го посетат.

Според Библијата, тоа било и местото каде што Исус го направил чудото на исцелување на човек роден слеп.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *