Бразилец кој бил „мртов“ 28 години, конечно оживеа

Во Бразил, 71-годишен маж, кој беше прогласен за мртов во 1995 година, конечно се врати во живот, завршувајќи ја двегодишната правна битка и повлекувајќи му ја потврдата за смрт.
Се започнало пред околу две години кога Маноел Марчиано да Силва не можел да ја добие пензија и бесплатната здравствена заштита што му следувала преку неговото осигурување. Сето ова му беше недостапно.

 

 

Се испоставило дека поранешната сопруга на Маноел и двајцата сведоци биле иницијатори на оваа чудна приказна. Зошто го прогласиле за мртов во 1995 година, останува мистерија. Маноел за неговиот „статус“ дознал дури во 2012 година, кога не му било дозволено да гласа на локалните избори, објавувајќи дека не е на списокот и дека е наведен како починат. Во тоа време тој не придавал големо значење на ова, но со текот на годините ситуацијата почнала да се влошува.

Недостигот до пензии и здравствена заштита станал голем проблем за Маноел. Морал да контактира со адвокат за да го оспори изводот на смртта и да добие нов извод од матична книга на родените. Папилографската анализа на неговите отпечатоци ја потврдила неговата виталност, но биле потребни уште неколку сведоци за да ги убедат властите дека тој навистина е жив.

На крајот, Маноел Марчиано да Силва можел легално да „оживее“. Тој си го вратил правото на пензија и пристап до медицинска нега. Сепак, мистеријата за неговата „смрт“ останува нерешена. Неговите деца веруваат дека нивната неписмена мајка била измамена да го прогласи за мртов. Но, за самиот Маноел сега е важно само едно – тој повторно е жив.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *