Целосно нов свет: НАСА откри ПЛАНЕТА оддалечена само 41 светлосна година која е слична на Земјата

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб (JWST) на НАСА ја откри својата прва планета – а карпестиот свет е сличен на нашиот. Формално класифицирана како LHS 475 b., егзопланетата е 99 отсто од пречникот на Земјата и иако е копнена, научниците сè уште не знаат дали има атмосфера. Иако тимот не може да заклучи што е присутно, тие ја отфрлија густата атмосфера со доминација на метан слична на онаа на месечината на Сатурн, Титан.

 

JWST откри дека планетата, која се наоѓа на 41 светлосна година од нас, е неколку стотини степени потопла од Земјата и ја завршува орбитата за два дена. Има уште многу да се научи за LHS 475 b., таквите егзопланети останаа „невидливи“ за вселенските телескопи, но JWST повторно докажува колку е моќна неговата технологија.

Марк Клампин, директор на Одделот за астрофизика во седиштето на НАСА во Вашингтон, во изјавата рече: „Овие први резултати од набљудување од карпеста планета со големина на Земјата ја отвораат вратата за многу идни можности за проучување на атмосферите на карпестите планети со Веб. Веб нè приближува и поблиску до новото разбирање на световите слични на Земјата надвор од нашиот Сончев систем, а мисијата само што започнува“.

 

Иако откритието е зачудувачко, сега научниците работат на тоа да утврдат од што се состои атмосферата на планетата. Тимот забележува дека иако планетата можеби нема атмосфера, некои атмосферски состави, како што е атмосферата со чист јаглерод диоксид, не се исклучени.

Џејкоб Лустиг-Јегер, од Лабораторијата за применета физика на Универзитетот Џон Хопкинс, рече: „Потребни се уште попрецизни мерења за тимот да разликува атмосфера со чист јаглерод диоксид од никаква атмосфера. Планирано е истражувачите да добијат дополнителни спектри со претстојните набљудувања ова лето. Ние сме во првите редови во проучувањето на малите, карпести егзопланети. Едвај почнавме да ја гребеме површината за тоа каква може да биде нивната атмосфера“, рече Лустиг-Јегер.

 

Иако научниците не знаат од што се состои атмосферата, JWST има способност да открие. НАСА објави во ноември дека телескопот успешно ја открил структурата на атмосферата на егзопланета со досега невидени детали, а пресвртницата сугерира дека може да бара и вонземски живот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.