Четири детски загатки за првачињата за тестирање на нивната интелигенција од кои дури и возрасните си ја чешаат главата

Возрасните се попаметни од децата – ова е неоспорен факт, се разбира. Но, еве четири детски задачи кои ве тераат да се сомневате во ова. Обидете се да ги решите сите четири точно без да размислувате премногу. На крајот ќе има точни одговори.

Проблем за хулиганот Дарко

Седум птици седат на гранка. Дарко гаѓа со жила и соборува една птица од гранка. Прашање: Колку птици останаа на гранката?

Проблем за Тања

Тања треба да земе 80 листови од пакување хартија што содржи 100 листови. За кое минимално време може да ги изброи ако ѝ се потребни 10 секунди да изброи 10 листови?

Невообичаено одземање

Колку пати можеш да одземеш 3 од 25?

Проблем со триаголник

Колку триаголници има на сликата? Не мора да броите премногу, за да ги изброите сите.

 

Одговори

Како што можете да видите, задачите не се воопшто тешки, но за да ги решите правилно, потребна ви е генијалност и внимателност.

Одговор на првиот проблем: и покрај тоа што Дарко со жила собори само една птица, останатите птици ќе одлетаат затоа што се исплашени.

Одговор на вториот проблем: бидејќи знаеме дека има 100 листови во едно пакување, полесно и побрзо е да се избројат 20 листови за 20 секунди и да се земат преостанатите 80.

Одговорот на третиот проблем: можете да одземете три од дваесет и пет само еднаш. Бидејќи откако ќе одземеме 3 од 25 за прв пат, ќе остане 22.

Одговорот на четвртиот проблем: Точниот одговор на четвртиот проблем е 14.

 

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *