Четири историски фотографии кои можеби и ќе ве убедат дека патувањето низ времето постои! Или сепак не… (втор дел)

Идејата за патување низ времето долго време ја плени човечката имагинација, а неодамна се појави чудна теорија: присуството на „iPhone“ во старите слики. Во оваа статија, ќе истражиме четири историски слики кои навидум прикажуваат анахрони „iPhone“-и и ќе разговараме за мислењата на експертите во врска со овој интригантен феномен.

 

1. „Млада жена со писмо и гласник“ Питер де Хуч

 

Сликата на Питер де Хуч стара 350 години предизвика бран дискусии за можноста за патување низ времето. Интернетот стана воодушевен откако извршниот директор на „Apple“, Тим Кук, на прес – конференција спомна дека забележал уред кој личи на „iPhone“ во уметничко дело за време на неговата посета на музеј во Амстердам во 2016 година.

Сликата, создадена во 1670 година, прикажува жена која седи на стол со куче во скутот, додека маж и подарува „писмо“. Среде вниманието на уметничкото дело на деталите, самото писмо привлече големо внимание по изјавата на г-дин Кук. Иако некои уметнички ентузијасти сугерираат дека мажот едноставно и го предава писмото во форма на правоаголна форма на жената, други веруваат дека тоа е интригантно нешто  кое подразбира постоење на патување низ времето.

Г-дин Кук го изрази своето чудење во врска со пронајдокот на „iPhone“. На прашањето за временската линија и локацијата на создавањето на „iPhone“, тој одговори:„ Отсекогаш мислев дека знам кога е измислен „iPhone“, но сега веќе не сум толку сигурен. Тој гордо ѝ покажа фотографија на публиката, инсистирајќи:„Тешко е да се види, но се колнам дека е таму“.

 

2. „1937 година“ од Бен Николсон

Муралот во главната пошта во Спрингфилд, насликан во 1937 година, го прикажува доаѓањето на доселениците во Спрингфилд во 1620-тите. Сепак, постои еден необичен детаљ кој привлекува внимание. Меѓу хаосот на сцената, еден од домородните Американци кои тргуваат со Вилијам Пинчон се чини дека зјапа во модерен објект кој многу наликува на паметен телефон.

Уметникот на муралот почина во 1982 година, многу пред пронаоѓањето на „iPhone“. Едно можно понудено објаснување е дека предметот може да има европско потекло. „Тогаш, има причина да се верува дека она што човекот го испитува не е автохтон предмет, туку од европско потекло, како огледала, кои често се прикажувале во такви размени“, сподели тој.

„Начинот на кој човекот го држи тоа, ако навистина гледа во сопственото лице кое се одразува на него, сигурно ќе има смисла“, додаде тој.

 

3. „Свршеницата на Роберт Барнс“ на Хајленд Мери, 1886 година

 

Делото го прикажува познатиот шкотски поет Роберт Бурнс кој држи правоаголен предмет, кој личи на „iPhone“, додека ја изјавува својата љубов кон Мери Кембел. Создадена од уметниците Р. Џоси и Џејмс Арчер, оваа гравура е пред пронаоѓањето на „iPhone“ за приближно 125 години.

Сепак, постои поедноставно објаснување што ја отфрла идејата за патување низ времето. Предметот што Бернс го држи е поверојатно религиозна книга, бидејќи се усогласува со традицијата на размена на Библии преку течен поток за време на значајни моменти на љубов и посветеност.

 

Бонус: „Портрен на момче“ од Фердинанд Бол

Сликата, насловена како „Портрет на момче“, е создадена во 17 век од холандскиот мајстор Фердинанд Бол. На него е прикажано осумгодишно момче кое држи пехар додека ја потпира раката на колкот.

По поблиска проверка, набљудувачите забележале дека на левиот чевел на момчето се чини дека има бело лого на „Nike“, што е невозможно со оглед на тоа што Најк е основан во 1964 година, три века по создавањето на сликата. Овој љубопитен детал првпат го забележале Фиона Фоскет и нејзината ќерка Холи при нивната посета на галеријата.

„И реков на ќерка ми: „Чекај, дали носи пар „Nike“ патики?“ сподели Фоскет.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *