ChatGPT-4: Нова помоќна верзија на chatGPT која може да му наштети на општеството

Креаторот на многу популарниот ChatGPT , лансираше нов и уште помоќен бот со вештачка интелигенција, GPT-4 – и признава дека е толку напреден што може да биде „штетен“.

Ботот сега може да прифаќа влезови во форма на слики, како и текст, но сепак своите одговори ги дава во текст, што значи дека може да понуди детални описи на слики. Ако го прашате: „Што е смешно на оваа слика?“ GPT-4 ќе одговори. Меѓу другото, може веднаш да ја пресмета даночната обврска на луѓето и да го положи Униформниот правосуден испит.

 

OpenAI рече во блог пост: „Создадовме GPT-4, најновата пресвртница во напорите на OpenAI за зголемување на длабокото учење. GPT-4 е голем мултимодален модел (прифаќа внесување слики и текст, емитување излези на текст) кој, иако е помалку способен од луѓето во многу сценарија од реалниот свет, покажува перформанси на човечко ниво на различни професионални и академски одредници“.

Компанијата предупреди дека моделот сè уште е склон кон „халуцинирачки“ неточни факти – и може да биде убеден да емитува лажна или штетна содржина. Сега може да ги положи правните испити со резултати во првите 10 проценти (GPT-3, кој претходно го напојуваше ChatGPT, можеше да ги положи испитите, но со резултати во долните 10 проценти).

GPT-4 сега е достапен за претплатниците преку ChatGPT: бесплатните корисници сè уште ќе го пробуваат постариот GPT-3.5. Исто така, го напојува четботот на Мајкрософт Бинг (а компанијата откри дека тоа го прави веќе шест недели).

Шефот за потрошувачки маркетинг на Мајкрософт, Јусуф Мехди, рече: „Среќни сме да потврдиме дека новиот Bing работи на GPT-4, приспособен за пребарување. Ако сте го користеле новиот Bing во преглед во кое било време во последните шест недели, веќе сте ја разгледале моќта на најновиот модел на OpenAI“.

Од компанијата велат дека GPT-4 се интегрира во други производи од компании како Duolingo и Stripe.

OpenAI рече: „GPT-4 и моделите наследници имаат потенцијал значително да влијаат на општеството и на корисен и на штетен начин. Соработуваме со надворешни истражувачи за да го подобриме начинот на кој ги разбираме и проценуваме потенцијалните влијанија, како и да изградиме проценки за опасните способности што може да се појават во идните системи“.

Способноста за прифаќање слики значи дека корисниците сега можат да го поттикнат ChatGPT со слики од екранот и други медиуми.

Зборувајќи оваа недела на SXSW, коосновачот на OpenAI рече дека стравувањата од алатките за вештачка интелигенција да ги преземат работните места на луѓето се претерани – и дека вештачката интелигенција ќе ги ослободи луѓето да се фокусираат на важна работа.

Брокман рече: „Најважната работа ќе бидат овие вештини на повисоко ниво – расудување и знаење кога да се копа во деталите. Мислам дека вистинската приказна овде, според мојот ум, е засилување на она што луѓето можат да го направат“.

 

 

Според аналитичката компанија SimilarWeb, ChatGPT во јануари во просек имал 13 милиони корисници дневно, што ја прави најбрзо растечката интернет апликација на сите времиња. На ТикТок му беа потребни околу девет месеци по неговото глобално лансирање за да достигне 100 милиони корисници, а Инстаграм повеќе од две години.

OpenAI, приватна компанија поддржана од Microsoft Corp, го направи ChatGPT бесплатно достапен за јавноста кон крајот на ноември.

Новите карактеристики на GPT-4

Визуелни поттикнувања

Големата нова карактеристика овде е дека GPT-4 може да одговори на визуелни инструкции – така на пример, може да одговори на: „Што е смешно за оваа слика?

Подолги поттикнувања и одговори

GPT-4 сега може да прифаќа барања со должина до 25.000 зборови и да дава текст со слична должина.

Може да го научи вашиот стил на пишување

GPT-4 е способен да научи одреден стил на пишување, што го прави идеален партнер за креативни проекти.

Подобри резултати од испитот

GPT-4 сега се наоѓа во првите 10% за испити како што е Униформниот правосуден испит.

Помала веројатност за фактички грешки

GPT-4 има 40% помала веројатност да излезе со фактички грешки – иако сè уште го прави тоа – и е 82% помала веројатност да излезе со забранета содржина.

Може да комуницира со веб-врски

Сега можете да побарате од GPT-4 да комуницира со содржина од веб-страници.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.