ChatGPT е особено корисен за луѓето во овие 3 индустрии. Дали се сложувате?

Секој може да побара од ChatGPT да одговори на прашање или да изврши задача. Но, популарниот четбот е особено корисен за работниците во три специфични индустрии, според извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман.

 

Кодирање

ChatGPT може да им помогне на програмерите да ја завршат својата работа три пати побрзо од вообичаеното, рече Алтман. Системот може да помогне во задачи како што се прегледување на пишан код за грешки, пишување тест случаи, одговарање на прашања на програмер, па дури и генерирање на нов код целосно самостојно, додаде тој.

Клучниот збор е „помош“. GPT-4, кој OpenAI го објави минатата година, дава погрешен одговор на прашањата за програмирање речиси половина од времето, според студијата од 2023 година од истражувачите од Стенфорд и Универзитетот во Калифорнија, Беркли.

Кодерите кои користат ChatGPT за да им помогнат на нивната работа треба да продолжат со претпазливост и да проверат двапати сè што кажува четботот – процес што може да биде побрз од рачно извршување на тие задачи.

Целта не е само да им се помогне на кодерите да завршат повеќе работа за помалку време, рече Алтман: Таквата промена на продуктивноста може и треба да им даде на луѓето повеќе слободно време да размислуваат надвор од кутијата.

Образование

Во моментов, системите за вештачка интелигенција можат да им помогнат на наставниците да дизајнираат наставна програма или персонализирани планови за часови за одредени ученици. Тие, исто така, можат да заштедат време на наставниците со извршување на разни административни задачи за нив, како следење на присуството или испраќање автоматизирани потсетници за задачи.

Може да биде корисно и за учење нови јазици: образовните технолошки компании како Duolingo , донекаде контроверзно, наводно почнале да ги намалуваат работниците додека повеќе се потпираат на вештачката интелигенција.

Гејтс, исто така, ја промовираше способноста на ChatGPT да ги поттикне програмите за туторство, со надеж дека ќе го прошири пристапот до персонализирани тутори за студентите во оддалечените и недоволно опслужени заедници. Минатата година, тој предвиде дека луѓето ќе бидат „запрепастени“ од тоа колку туторите со вештачка интелигенција наскоро би можеле да помогнат во подобрувањето на вештините за читање и пишување на учениците.

„Туторите со вештачка интелигенција ќе ја достигнат таа способност, да бидат толку добар учител како што било кој човек досега“, рече Гејтс во главниот говор на самитот ASU+GSV во Сан Диего минатиот април.

Некои едукатори се загрижени дека алатките како ChatGPT би можеле да им олеснат на учениците да мамат на задачите. Истражувањата досега не покажаа пораст во мамењето – но грешките што може да ги направи значат дека родителите и наставниците треба да ги потсетуваат учениците никогаш да не се потпираат само на вештачката интелигенција, изјави психологот од колеџот Барнард, д-р Товах Клајн.

Здравствена грижа

Четботот на OpenAI веќе го положи американскиот испит за медицинска лиценца, иако експертите предупредуваат дека склоноста на системот за грешки ја прави мала веројатноста да му веруваат во догледна иднина.

Но, алатките за вештачка интелигенција можат да им користат на лекарите служејќи како дигитален асистент за да им помогне во административните задачи кои одземаат многу време, како што се документите за осигурување, рече претседателот на Американското медицинско здружение Џеси Еренфелд.

Таквите алатки можат да ги анализираат истражувањата и да ги сумираат медицинските истории на пациентите. И тие можат да заштедат време и да ги едуцираат медицинските пациенти со одговарање на многу од нивните најчесто поставувани прашања, покажуваат истражувањата.

Надвор од канцеларијата на вашиот лекар, некои фармацевтски компании користат ChatGPT за автоматизирање на делови од процесите за откривање и истражување на нови лекови, напиша Гејтс во блог-пост од 2023 година.

„Еден од приоритетите на Фондацијата Гејтс во вештачката интелигенција е да се погрижи овие алатки да се користат за здравствени проблеми што ги погодуваат најсиромашните луѓе во светот, вклучувајќи СИДА, [туберкулоза] и маларија“, напиша тој.

„Нештата што ги гледаме сега се многу возбудливи и прекрасни, но мислам дека вреди секогаш да се ставаат во контекст на оваа технологија која, барем во следните пет или десет години, ќе биде на многу голема крива на подобрување“. рече Алтман.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *