Човек кој исчезнал 20 години во пештери, се вратил и зборувал за постоењето на подземна цивилизација!

Иако се сметаме себеси за речиси круна на еволуцијата и науката деновиве може да ги објасни речиси сите појави според научниците, колку знаеме за она што е длабоко во утробата на планетата?

 

Еден човек од Еквадор решил да ја разјасни оваа тема и исчезнал 20 години, а потоа одеднаш се појавил и раскажал збунувачка приказна за мистериозна подземна цивилизација каде случајно завршил.
Првично, Мануел се интересирал за приказната за наследството на непозната цивилизација во пештерите на Еквадор, за која Хуан Мориц му раскажал на целиот свет во минатиот век. И покрај катастрофалните искуства од повеќе официјални експедиции, вклучувајќи ги и оние предводени од Нил Армстронг, Мануел сепак верувал дека Мориц намерно ја криел вистинската локација на наследството.

Отпрвин, тој се интересирал само за историјата и собирањето информации, но со текот на времето решил да го направи своето прво независно патување во античките зандани. Првите неколку експедиции поминале без инциденти, но без некој посебен резултат. Меѓутоа, Мануел им навестил на своите роднини дека нашол трага и следниот пат може да очекува големо откритие. Човекот не открил детали, туку едноставно влегол во пештерите уште еднаш.

Роднините алармирале кога човекот не се вратил една недела подоцна. Тие го барале долго време, користејќи кучиња и многу доброволци; дури и локални индијански племиња му пружија помош, но Мануел не бил пронајден.
Сите велеле дека тоа се огромни и речиси бескрајни пештери, каде што е многу лесно да се изгубат дури и повеќе луѓе со добра подготовка, а да не зборуваме за Мануел. Сепак, роднините не сакале да го трпат ова и се потсетиле на зборовите на човекот за големото откритие пред заминувањето. Но, без разлика колку семејството верувало во човекот, времето минувало од година во година, а тој никогаш не се вратил.
А потоа, 20 години подоцна, на прагот од куќата бил забележан чуден човек, чиј изглед силно наликувал на Мануел. Единствениот проблем бил што тој воопшто не се разликувал од себе пред 20 години, како овие години да не му поминале. Она што сите ги изненадило уште повеќе е како реагирал мажот на средбата со нив. Тој бил длабоко шокиран од нивната глетка, дури едвај го препознал својот татко.
Мануел изјавил дека погрешно го сфатил патот и на крајот се изгубил во мрежата на антички тунели. Во одреден момент сфатил дека останал без храна и вода и веќе немал сила да продолжи понатаму. Некое време после ова изгубил свест и се подготвувал за најлошото можно сценарио, но судбината решила поинаку.
Човекот се разбудил во чудна камена соба, а до него седело суштество кое нејасно наликувало на човек, но дефинитивно не било такво. Кога Мануел ги отворил очите, суштеството му рекло да почека (на неговиот јазик) додека да дојдат другите. Неколку минути подоцна, други суштества влегле во собата и се позиционирале во полукруг во близина на Мануел, што предизвикало чувство на ужас кај него. Тој му кажал на своето семејство дека во одреден момент имал мисли за задгробниот живот и пеколот. Сепак, тој бил многу во заблуда.

Одеднаш суштествата почнале да зборуваат. Од нивната приказна, човекот сфатил дека тие се првата развиена цивилизација на Земјата и живеат под земја, како наши соседи. Нивната технологија случајно го открила во многу лоша состојба при следното скенирање на териториите. Тие се консултирале и како резултат одлучиле дека се подготвени да му помогнат.
Суштествата рекле дека се пријателски расположени кон нашиот вид, бидејќи имаме одредени сличности, но времето за контакт се уште не е дојдено поради разликата во развојот.  Мистериозните суштества зборувале многу малку и строго до точка, а потоа рекле дека Мануел треба да замине од овде што е можно побрзо, бидејќи тоа што е на ова место може да резултира со последици за него.


Мануел одлучил да не поставува повеќе прашања, за случајно да не ги навреди чудните суштества. По неколку минути дошле до голем камен комплекс, а потоа суштествата го насочиле човекот кон една мала соба.
Вратата се затворила, одеднаш се стемнило и Мануел изгубил свест. Кога се разбудил, веќе бил блиску до влезот во пештерскиот комплекс. Мажот успеал брзо да излезе и веднаш истрчал кај семејството за да раскаже што се случило. И дури по враќањето сфатил точно за какви последици зборуваат чудните суштества.