Човек собирал монети 45 години, а конечната сума откако ги изброил парите, дефинитивно ќе ве изненади

Сите сме го имале тој момент кога сме собрале монети од тротоарот без многу размислување. Но, за Ота Андерс, собирањето пари станало повеќе од обично хоби – тоа се претворило во 45-годишна практика на благодарност и размислување.

 

1. Почеток на уникатна колекција

Ота Андерс почнал да собира парички во доцните 1960-ти. Неговите намери не биле да стекне богатство, туку едноставно уживал во практиката. Дури и кога американската влада започнала програма со нудење 125 долари за секои 100 долари вратени пари, Андерс бил незаинтересиран. Колекцијата имала сентиментална вредност за него.

За Андерс, собирањето пари станало повеќе од забава. Во реалноста, тоа станало духовна пракса. Секој денар го гледал како потсетник за пауза и изразување благодарност. Без разлика дали нашол некој денар додека го полнел автомобилот со гас, на земја или во продавница, тоа било можност да го цени моментот.

 

2. Потсетник да се биде благодарен

Андерс забележал корелација помеѓу неговата секојдневна благодарност и појавата на парички. Во деновите кога се чувствувал помалку благодарен, навидум се појавувала некоја монета, што служела како нежен потсетник да го цени она што го има. Овој дневен ритуал додал уникатен слој на значење на неговата колекција.

Андерс, исто така, останал цврст на извонредниот принцип: тој никогаш не прифаќал монети како подарок од некого, дури ни од неговите најблиски членови на семејството. Оваа зајакнувачка врска помеѓу неговата духовност и вистинските пронајдени монети ја зајакна важноста на практиката.

 

3. Ги чува во големи шишиња за вода

Андерс ја подигнал својата колекција на сосема ново ниво со полнење на огромни шишиња со вода со монети. Она што започнало како цел да се наполнат 5 бокали од пет литри се претворило во многу поголем потфат. Дури и откако ја постигнал својата првична цел, Андерс се чувствувал принуден да продолжи. На крајот собрал импресивни 15 шишиња од пет литри полни со монети.

 

4. Неочекуван финансиски успех

Освен длабоко вкоренетата вредност на неговата колекција, Андерс откри дека неговите пари имаат значителна финансиска вредност. Откако сфатил дека осигурувањето на неговиот сопственик нема да ја покрие наплатата, се обратил до неговата банка за помош. Банката за потекло во Рустон, Луизијана, каде што Андерс беше долгогодишен клиент, му помогнала во процесот.

Отворањето на шишињата се покажало како напорна задача. Потпретседателката на банката, Џени Кол, го поддржала Андерс, иако биле потребни повеќе од пет часа за да се заврши процесот. На крајот било утврдено дека колекцијата на Андерс од 513.614 монети во вредност од над 5.136 долари.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *