Човекот добил нов „ајфон без камера“ и има интересна причина зад тоа

Нормално, камерите на iPhone не остануваат незабележани бидејќи се чини дека модулите на камерата стануваат се поголеми и поголеми секоја година. Професионалните модели на iPhone имаат три камери кои се испакнати од задната страна, додека нормалните модели обично имаат две – така што не е тешко да се пропуштат.

Сепак еден човек сподели слика од телефон без камера со логото на Apple на задната страна. И голем број корисници на паметни телефони останаа збунети од сликата.

„Ајфон без камера даден на мојот пријател кој работи во нуклеарна централа. Не се дозволени камери“. – напиша тој.

 

Според извештајот на Меѓународната агенција за атомска енергија од 2020 година, паметните уреди можат „потенцијално да воведат нови опасности, ранливости и режими на дефект“ доколку не се правилно избрани, иако тие би можеле да се користат „во опрема или системи за зголемување на безбедноста и доверливоста на нуклеарната централа“.

Сепак, се чини дека многумина од коментаторите не веруваа во ова, како што тврдеше едно лице: „Самите Apple не ги произведуваат овие телефони, тие се произведени од трети компании кои купуваат од Apple и ги отстрануваат камерите и ги продаваат до владините агенции“.

Додека пак една жена праша дали има опција да му набави ваков телефон на нејзиниот сопруг.

„Здраво, кај маж ми на работа мобилните телефони со камера се забранети за заштита на податоци итн. Затоа има стар телефон без интернет без WhatsApp, само телефон и смс, па би сакала да му купам iPhone без камера, но не сакам да платам за убавите и добро развиени камери и потоа да ги вадам, некој совет?“

Одговорот гласеше: „Секој iPhone моментално има камера на предната и задната страна. Нема начин да се купи iPhone кој нема камера. Може да ја оневозможите апликацијата Камера од iPhone во Ограничувања каде што можете да ги оневозможите функциите како Камера, FaceTime, Safari (Интернет) итн… на пр. ако имате дете. Но, од хардверска гледна точка? Не, извинете, не постои начин да се отстранат камерите“.

Додека пак друг рече дека дека мобилара која врши поправки на телефони може да ги отстрани камерите, сепак, може да ја „поништи вашата гаранција“.

Мислиме, ако изгледа премногу чудно за да биде вистина, веројатно е. Вие дали мислите дека ова е телефон на Apple?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *