Човекот што цел живот носел гас маска, а живеел во планина – Најчудните луѓе што некогаш постоеле

Чудни луѓе има насекаде. На пример, сосема е можно во ваша близина да живее личност која никогаш не поздравува никого. Или нека биде личност која се поздравува со сите по ред – и веќе може да се нарече чуден. Но, сега ќе ви кажеме за повеќе чудни луѓе, може да се каже, мистериозни и донекаде мистични.

 

Човек во гас-маска

Најмистериозниот човек кого мештаните го нарекле Ле Лав едноставно затоа што никој не му го знаел вистинското име. Овој човек живеел долго време во планините во Швајцарија, каде точно, никој не знае, најверојатно само во планинска шума. Бил висок под два метри, не комуницирал со никого, секогаш носел маскирна облека и што е најчудно, гас-маска. Носењето гас-маска на свеж планински воздух е веќе доволно за да се смета за чудно.

Ле Лав никогаш не направил ништо лошо никому, само децата се плашеле кога случајно ќе го сретнат. Нервозните возрасни луѓе побарале од властите да се справат со мистериозниот жител на шумата, но властите рекле дека бидејќи Ле Лав не прекршил ниту еден закон, нема за што да го уапсат. Потоа заминал некаде, оставајќи ја камуфлажата, гасната маска и прошталната порака во една од шумските ливади. И никој повеќе не го видел.

 

Египетска свештеничка

 

Научниците би сакале да ја оживеат египетската мумија за темелно да разговараат со неа за старите денови. Таквата задача, се разбира, е неостварлива. Сè што требало да направат е да се обратат кај една Англичанка по име Дороти Иди. На крајот на краиштата, Дороти, иако е родена на почетокот на 20 век, е вистинска египетска свештеничка и знаела многу за нејзината древна татковина.

Дороти се случило многу силно да ја удри главата како дете. И ако на родителите на почетокот им се чинело дека сè е добро, подоцна, по посетата на Британскиот музеј, каде што се целосно легално собрани секакви египетски реткости, Дороти одеднаш се сетила дека доаѓа од Антички Египет, таа самата го кажала тоа.

Покрај тоа, Дороти твди дека била во Египет свештеничка на храмот Сети I во Абидос (Сети I е фараонот од XIX династија на Стариот Египет, кој владеел приближно во 1290-1279 п.н.е.). Според нејзините подоцнежни приказни, таа, против правилата на храмот, ја изгубила својата невиност во прегратките на фараонот и за да го заштити својот љубовник од срам таа извршила самоубиство.

Првично, сето ова изгледало како незабавна шега, но подоцна, кога Дороти станала полнолетна и сериозно се зафатила со историјата на Египет, истражувачите почнале да се сомневаат дека има некоја вистина во нејзините изјави. На пример, таа покажала таен тунел што води до храмот каде што била свештеничка. Непотребно е да се каже дека научниците претходно не знаеле ништо за овој тунел? Потоа го покажала местото каде што била поставена храмската градина и многу други интересни работи.

Личниот живот на Дороти не успеал. Таа се преселила во Египет, се омажила за жител на Каиро. Се породила и на детето му го дала името Сети, а таа самата добила ново име – Ом Сети. Сопругот не можел да ги поднесе бескрајните приказни за античката историја на неговата татковина и честите ноќни бдеења и си заминал. Ом Сети често ноќе паѓала во транс и цртала некои неразбирливи хиероглифи. А поранешната египетска свештеничка починала во 1981 година, оставајќи зад себе многу неразбирливи записи и чудни хиероглифи.

 

Пожарникарска рака

 

Френсис Леви бил жител на Чикаго и пожарникар во 1944 година. Тој бил максимално посветен на работата и бил примерен вработен во служба полна со опасности.

Еднаш другарите го нашле во крајно депресивна состојба. Леви стоел на огромниот прозорец на пожарникарската станица со поглед на улицата, го бришел прозорецот со некој партал и размислувал. На прашањата на вработените тој одговорил дека има лошо чувство и дека денеска дефинитивно ќе умре.

Веќе знаете дека тоа навистина се случило, инаку оваа приказна не би постоела. Наскоро следел повик – куќа била во пламен и Леви се упатил да го гаси пожарот. Додека се гасел пожарот, жителите излегле од куќата, но таа се урнала и под урнатините бил закопан самиот Леви и уште неколку несреќници.

Чудноста започнала по погребот. Еднаш еден од вработените забележал дека на стаклото кое Леви толку внимателно го бришеше непосредно пред неговата смрт, од некаде дојде отпечаток од раката. Прозорецот бил темелно измиен, но отпечатокот останал. Многу месеци го мачкале со белило, сапун и секакви други средства за чистење, вклучувајќи ацетон и керозин, но отпечатокот од раката останал самоуверено на стаклото.

Огнената Жирардели

Бидејќи зборуваме за оган, вреди да се потсетиме на една единствена жена по име Џо Жирардели.

Таа можела слободно да земе чаша киселина, да ја исплакне устата со неа и да ја исплука на парче железо, кое веднаш почнува да се топи, со што докажувала дека киселината е вистинска. Џо голтала загреани метални предмети, ги нанесувала на нејзината, а тие не оставале траги. Ставала врело масло и растопено олово во устата. Никој никогаш не можел ниту да ги повтори нејзините подвизи ниту да докаже дека сето тоа било измама. По некое време, уникатна жена ја напуштила Англија, и никој повеќе не ја виде.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *