Чудата на еволуцијата: 20 фотографии од необични животни кои веројатно не сте ги виделе до сега

За разлика од океаните, речиси секој агол од копното на Земјата е посетен од луѓе. Користејќи ја најновата технологија, научниците можат дури и да истражуваат оддалечени места до кои ни е тешко да патуваме, како области кои се многу студени, многу влажни, многу суви или многу високи.

Затоа, во обид да ја истакнеме убавината на мајката природа, да ги погледнеме прекрасните суштества кои ја населуваат објавуваме фотографии кои луѓето ги споделија на интернет за животни со кои прв пат се сретнале.

1. Сладок мал мајмун од Бурма. Се кријат кога врне затоа што дождот ги тера да киваат.

 

2. Вакита е ситно, критично загрозено морско животно од Калифорнискиот Залив. Останати се само 12 од овој вид.

 

3. Брилијантни бои на зелениот гулаб со розов врат од Југоисточна Азија.

 

4. Бебето зебра (наречено Тира) има екстремно ретка генетска мутација, па наместо класични риги има точки низ нејзиното тело. Ваков вид на мутација не е видена до сега.

 

5. Оваа птица со боја на јоргован на нејзините гради е прекрасна, но е една од најагресивните птици во Африка.

 

6. Прекрасната каракална мачка, позната како пустински рис.

 

7. Преслаткиот валаис со црн нос е ретка раса овци од Швајцарија.

 

8. Пото е птица со луд изглед од Централна и Јужна Америка.

 

9. Ајам чемани е чудна раса на кокошка од Индонезија. Нејзината кожа, јајцата и коските се црни.

 

10. Прекрасните бои на розовото врапче.

 

11. Прекрасна слика од женска пчела со сини ленти во Австралија.

 

12. Патагониската мара од Аргентина изгледа како зајак или мал елен, но всушност е голем глодар.

 

13. Арктичка лисица во процес на промена од нејзиното летно крзно во зимско.

 

14. Морските зајачиња се мекотели (ткивни животни кои спаѓаат во без’рбетници). Ушите се всушност ринофори – органи кои му помагаат да ги почувствува хемикалиите во водата.

 

15. Џиновската мека желка расте до 2 метри и поминува 95% од својот живот закопана и неподвижна излегувајќи на површина само два пати на ден за да дише.

 

16. Кубанските копнени полжави се неверојатни!

 

17. Желка на реката Мери со алги кои растат на нејзината лушпа. Желката го користи растот на алгите како камуфлажа за да се скрие од предаторите.

 

18. Јапонски рајски ловец на муви, татко и бебе.

 

19. Малабарската џиновска верверица.

 

20. Преслатко бебе дива свиња.

  • Маријана напиша:

    Прекрасни фотографии 😍😍😍

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.