Чудата на ферментираната храна: Зошто е добро да јадеме кисели краставички, зелка и други видови туршија?
Ферментираната храна сè повеќе се вклучува во секојдневната исхрана – не само како тренд, туку како вистинска здравствена поддршка. Нутриционистката и диететичарка Елена Тихомирова, водечки експерт за здрава исхрана, објаснува зошто ферментираните производи се толку вредни: од подобра дигестија до намален внес на јаглехидрати и подобрен изглед на кожата.
Содржина:
Зошто ферментираната храна е важна?
Процесот на ферментација ја збогатува храната со пробиотици и витамини од групата Б, ја зголемува биорасположивоста и ја олеснува апсорпцијата на нутриентите.
„Протеините стануваат подостапни, хранливата вредност се зголемува, а количината на јаглехидрати се намалува – бактериите ги ‘јадат’ шеќерите,“ вели Елена Тихомирова.
Највредни ферментирани производи
1. Кисела зелка
Класичен ферментиран зеленчук, богат со витамин Ц и Б-комплекс, кои го зајакнуваат имунитетот и делуваат како антиоксиданси.
2. Домашни кисели краставички
Подготвени без оцет, преку природна млечнокиселинска ферментација – што ги прави полни со пробиотици.
3. Жив јогурт и ќефир
Особено вредни бидејќи содржат живи култури и имаат намален процент на јаглехидрати.
„Млечните габи ја разградуваат лактозата, што овие производи ги прави полесни за варење и подобри за метаболизмот,“ додава Тихомирова.
Како да ги внесете во секојдневното мени
Појадок
• Смути со јогурт или кефир.
• Кајгана со сечкан ферментиран карфиол или морков.
Ручек и вечера
• Користете ферментирана храна како прилог или салата.
• Комбинирајте ја со главното јадење за подобра дигестија.
Совети од Тихомирова
#1: Барајте етикети „природно ферментирана“ или „живи култури“.
#2: Воведувајте ја постапно – за да не го преоптоварите дигестивниот систем.
#3: Здрави црева = здрава кожа. Природните пробиотици придонесуваат за побрза регенерација на кожата.
I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!
It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!
Коментирај анонимно