Чуден метал што не е од нашата планета е пронајден во скривалиште на античко богатство во Шпанија

Меѓу складиштето со блескави златни богатства од ибериското бронзено доба, пар кородирани предмети можеби се најскапоцени од сите. Една нараквица и ‘рѓосана шуплива круна се украсени со злато, но и направени со железо од метеорити кои паднале од небото.
Откритието, предводено од сега пензионираниот шеф на конзервација во Националниот археолошки музеј на Шпанија, Салвадор Ровира-Лоренс, беше откриено во труд објавен во јануари и сугерира дека технологијата и техниките на обработка на метал биле многу понапредни отколку што мислевме во Иберија повеќе од пред 3.000 години.

 

 

 

Богатството Вилена, како што е познато складиштето од 66 претежно златни предмети , беше откриено пред повеќе од 60 години во 1963 година во денешното Аликанте во Шпанија, и оттогаш се смета за еден од најважните примери на бронзеното време.
Сепак, одредувањето на возраста на колекцијата беше донекаде тешко да се направи, благодарение на два предмети: мала, шуплива хемисфера, за која се смета дека е дел од жезол или држач од меч; и единечна нараквица слична на торк. И едните и другите го имаат она што археолозите го опишаа како „железен“ изглед – односно се чини дека се направени од железо.
На Пиринејскиот Полуостров, железното време – каде што топеното копнено железо почнало да ја заменува бронзата – започнало дури околу 850 година п.н.е. Проблемот е што златните материјали се датирани помеѓу 1500 и 1200 година п.н.е. Така, да се утврди каде се наоѓаат артефактите со црна боја во контекст на богатството на Вилена, беше нешто како загатка.

 

 

 

Но, железната руда од Земјината кора не е единствениот извор на податливо железо. Низ светот има голем број железни артефакти од пред железното време кои се фалсификувани од метеорити. Можеби најпознат е метеоритскиот железен кама на фараонот Тутанкамон, но има и други оружја од бронзеното време направени од овој материјал и тие бил многу ценети.

Постои начин да се направи разлика: железото од метеоритите има многу поголема содржина на никел од железото ископано од земјата. Така, истражувачите добија дозвола од Општинскиот археолошки музеј во Вилена, во кој се наоѓа колекцијата, внимателно да ги тестираат двата артефакти и да утврдат колку никел содржат.
Тие внимателно земале примероци од двата артефакти и го подложиле материјалот на масена спектрометрија за да го одредат нивниот состав. И покрај високиот степен на корозија, кој ја менува елементарната структура на артефактот, резултатите силно сугерираат дека и хемисферата и нараквицата биле направени од метеоритско железо.
Ова уредно ја решава дилемата за тоа како двата артефакти се усогласуваат со остатокот од колекцијата: тие се направени околу истиот период, кои датираат од околу 1400 до 1200 година п.н.е.

 

 

 

„Достапните податоци сугерираат дека капачето и нараквицата од богатството на Вилена во моментов би биле првите две парчиња што му се припишуваат на метеоритското железо на Пиринејскиот Полуостров“, објаснуваат истражувачите во нивниот труд, „која е компатибилна со доцната бронзена хронологија, пред до почетокот на широко распространето производство на копнено железо“.

Сега, бидејќи предметите се толку силно кородирани, резултатите не се убедливи. Но, постојат понови, неинвазивни техники кои би можеле да се применат на предметите за да се добие подетален сет на податоци што би помогнале да се зацврстат наодите, сугерира тимот.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *