Чудна материја се појави долж западниот брег на САД, ги убива птиците и е забрането да се допира

Жителите долж северниот дел на Орегон и јужниот брег на Вашингтон се загрижени поради мистериозниот изглед на мрсна супстанција слична на катран на нивните брегови.

Според информациите добиени на 19 мај, супстанцијата била откриена долж 240 километри крајбрежје од Лонг Бич (Вашингтон) до Валдпорт (Орегон). Обединетата команда, создадена да одговори на вакви инциденти, веднаш презеде акција.

 

Не само што луѓето се сретнаа со оваа мистериозна супстанција, туку страдаше и дивиот свет. Пронајдени се бројни птици покриени со оваа супстанца и, за жал, некои се пронајдени мртви. Оваа ситуација особено го погоди обичниот муре, вид на птица што се размножува долж западниот брег.

Сепак, изворот на ова загадување останува мистерија. Супстанцата се тестира и досега беше можно да се утврди нејзината нафтена основа. Тимовите за одговор, вклучително и крајбрежната стража на САД, Орегон DEQ и Одделот за екологија во Вашингтон, продолжуваат да ги следат плажите за дополнителни докази за оваа мистериозна супстанција и помагаат во засегнатиот животински свет.

Официјалните лица охрабруваат да се пријавуваат видувања на загаден див свет, но силно советуваат да не се допира супстанцијата или погодените животни. Интервенцијата без соодветна подготовка може да биде опасна и за животните и за луѓето.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *