Дали би платиле 1000 долари месечно за да живеете овде? Кризното лудило и поскапувањето на домовите ексалираше оваа година… до каде можат да одат цените?

Лимената шупа со мрачен изглед, прогласена за совршениот „стан за баба“ која се изнајмува за 1.000 долари месечно, ќе биде уништена откако бесен сосед го пријавил бизарниот оглас во општината.

 

 

Тесната барака, во југозападниот дел на Сиднеј, ја пријавил член на заедницата откако го забележале огласот на интернет.

„Ми врие крвта да го видам нивото на експлоатација таму за време на станбена криза“, напиша локалец, кој не сакаше да биде именуван. Шупата има клупа, мијалник и бања со тоалет и туш, но ништо друго повеќе.

Огласот е само најнов пример на страшниот пазар за изнајмување во Сиднеј каде цените скокнаа за неверојатни 31,2 отсто во споредба со почетокот на 2022 година.

 

 

Локалното население поднело жалба до градскиот совет на Кембелтаун, кој утврдил дека бараката и обидот на сопственикот да ја продаде биле во спротивност со националните и општинските кодови за сопственост.
Портпаролот на градскиот совет на Кембелтаун потврди дека биле свесни за нелегално изградената барака.

„На сопственикот на имотот му е издадена наредба за уривање на неовластената барака“, рече портпаролот.

Портпаролот на советот рече дека бараката има бројни прекршувања на Националниот градежен законик и исто така била изградена премногу блиску до оградата, што значи дека треба да се урне.

 

 

Сопствениците на имотот, исто така, не побарале одобрение од советот или друг „орган за потврдување“ пред да го наведат местото за изнајмување.

Човекот кој ја пријави бараката оттогаш беше поздравен како „легенда“ во групата на „Фејсбук“, откако ја следеше адресата на имотот со цел правилно да го пријави.

Пазарот за изнајмување во Сиднеј е во слободен пад бидејќи и цените за изнајмување на единици и куќи вртоглаво пораснаа во изминатиот квартал.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.