Дали е фер победа? Трансродов маж победи на локалната сцена на изборот за убавица Мис Америка, но проблемот не е само во полот

Во САД, трансродовиот маж од Дери, Њу Хемпшир, победи за прв пат на локален избор за убавина организиран од националниот избор за Мис на Америка.

 

 

19-годишниот Брајан Нгуен победи на натпреварот во неделата, на 6 ноември, и стана „Мис Биг Дери 2023“. Како награда добил круна, титула и стипендија за извонредни академски и општествени достигнувања. Брајан е бруцош на колеџ со диплома за бизнис администрација.

„Во 100-годишната историја на изборот за Мис Америка, официјално станав првата трансродова носителка на титулата“, напиша Нгуен на социјалните мрежи.

 

 

Традиционално, на изборот за убавина Мис Америка учествуваат Американки модели, но оваа година победата му припадна на учесникот со с*ксуални карактеристики на маж, кој во исто време се смета себеси за жена. Останатите натпреварувачи реагираа двосмислено на одлуката на жирито, а некои се прашуваат дали е фер победа, затоа што исто така победникот не може да се стави ни во групата на модел. Многумина се изјаснија дека не е дека промовираат дека сите треба да бидат слаби манекенки, но сепак дека треба да се задржат параметрите кои отсекогаш сме ги знаеле сите кога станува збор за избор за Мис.

Иако прашањето што треба сите да си го поставуваме е секојдневно клише: Каде отиде светов?