Дали е ова најголемото откритие досега, за да се одговори прашањето: „Каде е закопана Клеопатра?“

Антички Египет е еден од најмистериозните археолошки места во светот и покрај многуте археолошки и историски докази за малкуте проучени цивилизации во историјата. И иако наследството на древните Египќани се проучувало неколку стотици години, тоа, како мистериозниот чувар на Сфингата, сè уште е полно со нерешени мистерии. Откритијата не се прават толку често, но некои од нив можат да станат вистински епохални. Такво, на пример, може да биде откривањето на гробницата на Клеопатра.

 

Клеопатра била птолемејска кралица и последен владетел на Египет. Таа живеела само 39 години, но времето на нејзиното владеење бил еден од најтешките и најинтересните периоди во историјата на античката држава. Крајот на владеењето на Клеопатра се совпаднал со последните години од постоењето на Стариот Египет како посебна држава: Октавијан Август, кој ја основал Римската империја, го направил Египет една од неговите провинции.

Животот на Клеопатра VII Филопатор е полн со тајни и мистерии, а нејзината смрт е обвиткана со разни легенди. Најчестата верзија вели дека таа, не можејќи да ја поднесе загубата на својот љубовник и не сакајќи да стане затвореник на Октавијан, оставила да биде касната од отровна змија. Друга приказна вели дека отровот бил во една од нејзините шноли. Ништо помалку мистерија за историчарите и археолозите е и местото на нејзиното погребување.

 

Во 2008 година, постоеше претпоставка дека кралицата на Египет, заедно со нејзиниот љубовник, римскиот командант Марк Антониј, почива во една од гробниците, која завршува во една од гранките на сложениот систем на тунели под храмскиот комплекс во Александрија. За време на ископувањата на храмот, група археолози предводени од д-р Кетлин Мартинез откриле монети со ликот на Клеопатра. Покрај тоа, таму биле пронајдени и статуи на божицата Изида, а подоцна, во 2021 година, необична мумија со златен јазик.

Во областа на храмот Тапосирис Магна (ова е името на оваа зграда посветена на богот Озирис и неговата сопруга Изида), истата група истражувачи пронашла гробници со мумии во грчко-римски стил. Токму ова, заедно со откриените артефакти, им дадоа на научниците можност да претпостават дека Клеопатра е закопана некаде овде.

 

Во ноември 2022 година, истата група истражувачи предводена од Мартинез открила нов тунел долг повеќе од 1.300 метри и висок околу 2 метри. Се наоѓа на длабочина од 13 метри под земја и изгледа точно како познатиот тунел Еупалино на островот Самос, што се смета за едно од најголемите инженерски чуда на античкиот свет. Згора на тоа, тунелот што служел како аквадукт е речиси 300 метри пократок од оној пронајден во Александрија.

Тешкотијата е што дел од пронајденото подземно утврдување е преплавено со вода. Сè уште не е позната намената на зградата и покрај сличноста со зградата на Самос. Прерано е да се каже дали ова откритие ќе биде првиот чекор кон најголемото археолошко откритие на 21 век, но ентузијазмот на научниците влева надеж дека мистеријата на неоткриената гробница ќе биде решена.

Уникатноста на можното откритие е и тоа што досега не е пронајден ниту еден преживеан гроб на фараони од династијата Птоломеј. Покрај тоа, откривањето на гробницата на Клеопатра би помогнало не само да се врати нејзиниот вистински изглед и да се открие дали е убава како што е прикажана во современите филмови, туку и да се разбере како самите Египќани го оцениле нејзиното владеење. Факт е дека само грчките и римските записи кои зборуваат за личноста на легендарната кралица преживеале до нашево време, а нивните автори на почетокот биле негативно наклонети кон последниот владетел на Египет.

Самата д-р Мартинез верува дека ако има дури и 1% шанси гробницата на Клеопатра да се најде во храмот на Тапосирис Магна, мора да се продолжи со работа. Сепак, ископувањата што таа ги спроведува овде скоро 2 децении, на научниците им презентираат многу интересни артефакти кои ќе треба да се проучуваат многу години.

  • makedonecc напиша:

    se okej ama zosto ne kazete deka ptolomeite bile makedonska dinastija koja go vladeela egipet?!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.