„Дали имате преголема емпатија кон туѓите чувства и емоции?“ и уште 4 други знаци кои укажуваат на тоа дека сте премногу чувствителна личност

Британски психолог заборува за пет знаци кои откриваат дали сте многу чувствителна личност: oд тоа што сте длабоко погодени од туѓото расположение, до потребата да се повлечете од средини што може да бидат претерано стимулирачки.

Д-р Џули Смит, клинички психолог со приватна ординација во Хемпшир, има повеќе од 4 милиони следбеници на „TikTok“ , каде што споделува видеа за теми поврзани со менталното здравје.

 

 

Во едно неодамнешно видео, таа сподели некои знаци кои детектираат дали можеби сте високо чувствителна личност (ХСП).
Според опширниот натпис што го придружува нејзиното видео, „препознавањето дека некои луѓе доживуваат поголема чувствителност од другите се заснова на децениско истражување на психотерапевтот Елејн Арон“.

Сепак, д-р Смит рече дека „клучно е да се истакне дека ова не е клиничка дијагноза. Тоа не е нарушување што треба да се промени“.
Во видеото, таа ги набројува знаците: „Број еден е тоа што расположението и болката на другите луѓе длабоко влијаат и на вас. Број два, кога сте во зафатена средина, често чувствувате потреба да се повлечете и да добиете олеснување од стимулацијата на таа околина. Трето, кога луѓето се обидуваат да ве натераат да правите премногу работи одеднаш, брзо станувате обземени од сите барања. Четврто, мразите промени и избегнувате многу да се случуваат поради сите силни емоции што доаѓаат со нив. Петто, кога треба да се натпреварувате или да настапувате пред други луѓе, станувате толку нервозни што правите многу полошо отколку што би правеле инаку“.

 

 

Пишувајќи во натписот на видеото, д-р Смит истакна дека чувствителноста може да има позитивно влијание врз вашиот живот, но и негативно.

Давајќи неколку примери, таа рече дека луѓето со ваква состојба „веројатно ќе бидат многу совесни и способни ако се концентрираат длабоко“, објаснувајќи дека тие можат да се истакнат во задачите што бараат „точност и брзина и откривање на грешки“.

@drjuliesmith

If you can relate see caption below👇 So you’re a highly sensitive person (HSP) what next? What does it even mean anyway? The recognition that some people experience more sensitivity than others is based on decades of research by psychotherapist Elaine Aaron. But it is crucial to point out that this is not a clinical diagnosis. It is not a disorder that needs changing. You are not flawed in any way. But it’s common for highly sensitive i individuals to feel that way, because people vary greatly in how much their nervous system is aroused in the same situation. So the signs of a highly sensitive person is a description of variation in individuals that can cause us problems if we don’t account for it. Sensitivity can have a positive impact on your life as well as negative. Here’s a few examples below: You are likely to be highly conscientious and able to concentrate deeply. You might be especially good at tasks that demand accuracy and speed and detection of error. You are more likely to be able to process material at a much deeper level. You might benefit from an ability to reflect on your own thinking and experience and developing self-awareness. When it comes to working around the negative sides of high sensitivity, I highly recommend Elaine Aaron’s book, The Highly Sensitive person. (For her book on this see the link in my bio under recommended books) 👉 And for more insights from therapy and a book jam packed with tools for managing your mental health in general, the link in my bio takes you to my book, Why Has Nobody Told Me This Before?

♬ original sound – Dr Julie | Psychologist

Се чинеше дека ова видео погоди многу луѓе, кои отидоа во делот за коментари за да ги споделат сопствените искуства на оваа тема.

„Ова е мојот живот. Исто така, интернализирањето на искуствата на луѓето. Ниво на анксиозност: супер тешко“.

„Како да се справам со тоа? Може да биде исцрпувачки, особено справувањето со емоциите на другите луѓе. тоа најмногу ме погодува“.

  • Чкорче напиша:

    Ги имам сите овие знаци од раѓање. Од се срце сакам да ги немав…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.