Дали навистина Сфингата ги крие вистинските докази за претходните човечки цивилизации?

Сфингата е еден од симболите на Египет заедно со Големите пирамиди. Сепак, сè уште не е познато кој точно ги подигнал и зошто? Сигурно не биле поставени за убавина. Какви тајни чува споменикот? Што штити и од кого?

Египет се смета за една од најпроучените антички цивилизации. Знаеме многу повеќе за него отколку за античка Индија или за исчезнатата држава на Олмеците во Централна Америка. Сепак, Египет нема помалку мистерии од нив. Сè уште нема одговор на главните прашања: кој, кога и како ги изградил познатите пирамиди.

Античкиот грчки филозоф Јамблих од 4 век и византискиот историчар од 9 век Џорџ Синкала пишувале за постоењето на подземна просторија под пирамидите – складиште на информации. Најраното спомнување на „Светата соба“ датира од 2000 година п.н.е.
Според записите, собата ги содржи светите книги на богот на мудроста Тот и работите што му припаѓале нему и на другите богови, Озирис, Изида итн.

Присуството на огромен број зандани во регионот на Гиза не е тајна за археолозите. Историчарот Херодот напишал за огромен лавиринт под пирамидите, кој опфаќал повеќе од 1500 соби. Арапскиот патник од 9 век Масуди ги посетил занданите, прецизирајќи дека секој што ќе се осмели да раскаже за чудата на занданата ќе се смета за луд, „а сепак јас го видов!“. Но,сепак дали би им верувале на овие писанија? Да, затоа што има докази.

Од 1929 до 1939 година, арапскиот египтолог Селим Хасан вршел методички ископувања на висорамнината Гиза. Тој ги претставил резултатите од својата работа во 10-томното дело „Ископувања во Гиза“. Откриени се неколку тунели од соби и окна, кои се протегаат на длабочина од 38 метри. Но, за она што било пронајдено, Хасан запишал многу малку. Според него, под платото на пирамидите има цел систем на подземни комуникации кои ги поврзуваат пирамидите.

Во 1989 година, јапонска експедиција предводена од Сакуџи Јошимура, користејќи специјална опрема, ја скенирала почвата во областа на Сфингата и пронашла тунел под левата шепа што оди подлабоко.
Во истата 1989 година, Американецот Томас Добецки, спроведувајќи сеизмичко истражување, исто така потврди присуство на шуплина под Сфингата. Египетската влада им се заблагодари на научниците … и им забрани понатамошна работа.

Но, да не ги обвинуваме Египќаните. Секоја земја, ако имате среќа да најдете нешто необично и корисно на нејзината територија, пред се ќе се обиде да го сврти во своја полза. А богатствата на „Салата на знаење“ не се злато и сребро. Според уверувањата на веќе споменатиот Кејси, во подземната комора се чуваат сите сознанија за мината цивилизација на планетата и материјалните споменици на нивната култура.

Во исто време, самата идеја за присуство на подземни структури на висорамнината Гиза е категорично отфрлена. Сето ова, велат Египетските власти, е изум на новинарите кои се обидуваат да намамат што повеќе туристи во пирамидите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.