Дали некогаш конечно ќе дознаеме што се всушност Перуанските мумии со три прста? Нови наоди ги збунија научниците кои деноноќно ги анализираат!

„Вонземјанските мумии“ со три прста откриени во Перу во голема мера беа отфрлени како измама од научната заедница, но новата студија сугерираше поинаку. Неодамнешната анализа на слики на еден од хуманоидите наречен „Марија“ откри дека има биолошки сличности со онаа на човекот – но со „многу морфолошки и анатомски структурни разлики“.

 

 

 

Забележано е дека коските на суштеството непречено се под мумифицираната обвивка, на начин што се наоѓа низ целото човечко тело, а неговиот издолжен череп не покажувал знаци на вештачка кранијална деформација.
Тимот, исто така, можел да ја одреди мумијата помеѓу 240 и 383 година по Христа, „што укажува на нејзиниот соживот со древната цивилизација Наска“, споделија во студијата.
Марија, означена како M01, беше една од шесте мумии пронајдени во гробницата во Наска, град во јужниот дел на Перу во 2017 година – исто така беа откриени деветмесечно дете и четири мажи.

 

 

 

Новинарот и уфолог Хаиме Маусан ги пронашол мумиите и анализирал многу од нив пред Конгресот на Мексико, тврдејќи дека тоа се вонземјани кои некогаш оделе на Земјата.
Иако Маусан не се откажа од својата приказна, експертите се сигурни дека мумиите не се ништо повеќе од кукли со кои манипулираат ограбувачите на гробници.

Во 2018 година, една година по објавувањето на откритието, научниците заклучија од најмалку четири независни анализи на примероци од ДНК и други материјали на мумијата дека тие биле модифицирани. Но, тврдењата не го спречија Маусан и другите истражувачи во нивните траги.

 

 

 

Најновата студија беше спроведена од тим перуански истражувачи кои извршија различни тестови на Марија.

„Најзабележителна карактеристика на черепот е неговото значително издолжување, без надворешни знаци на кранијална компресија од надворешни агенси“, се вели во студијата објавена во Журналот за социјално и еколошки менаџмент.

„Конкретно, кранијалниот свод е тој што покажува атипичен раст и развој, што наликува на долихоцефаличен фенотип. Дополнително, кранијалниот волумен е 30 отсто поголем од оној на нормалниот човек“.

 

 

На Марија и недостигаа шест заби, а останатите биле сериозно уништени – недостигале и три умници.

Во споредба со нормалното човечко стапало, калканеусната коска на Марија, која ја формира петицата, покажува различна форма и структура. Анализата на слики, исто така, утврди дека суштеството страда од артритис на рацете и нозете, заедно со оштетување на ‘рбетот.

„Врз основа на површната морфолошка и томографска анализа на слики, заклучено е дека примерокот М01 е исушено хуманоидно тело со биолошка архитектура слична на човекот, но сепак покажува бројни структурни разлики и морфолошки и анатомски сингуларитети.

  • Васе напиша:

    Дефинитивно не се од Перу!!!
    Јас мислам дека се од Боливија?

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *