Дали некогаш сте замислувале како би изгледале луѓето ако се преселат на Марс? Еве неколку реални претпоставки…

Во 2030-тите, луѓето ќе летаат на Марс за прв пат во историјата. Патувањето ќе биде долго – според пресметките на НАСА, надминувањето на 55,76 милиони километри ќе трае околу 500 дена.

За тоа време, мускулите на астронаутите ќе ослабат поради недостаток на гравитација, а најпрво ќе мора да се движат со специјално возило. Ако се биде во ред, летовите до Црвената планета ќе станат редовни и на крајот таму ќе биде основана човечка колонија.

 

 

Бидејќи човечкото тело е прилагодено за живот на Земјата, условите на Марс многу ќе влијаат на здравјето на доселениците. Некои научници веруваат дека луѓето кои ќе останат на Марс ќе еволуираат во текот на многу стотици години и на крајот ќе престанат да бидат како земјените.

Иднината на човештвото на Марс загрижува многу научници. Условите на Марс ќе им бидат туѓи на луѓето и тие сигурно ќе влијаат на изгледот на една личност. Како ќе изгледаат идните луѓе на Марс?

Еве некои од главните фактори кои можат да го променат изгледот на една личност:

  • Гравитација – на Марс е помала и е само 38% од земјата;
  • Климата на Марс – просечната температура на воздухот на Марс е -60 степени, а на половите може да падне до -125 Целзиусови степени;
  • Недостаток на кислород – атмосферата на Марс е 95% јаглерод диоксид;
  • Недостаток на озонска обвивка – планетата Марс е многу изложена на космичко зрачење.
  • Се разбира, постојат и други фактори, како што се недостатокот на храна и други живи суштества, но оние што се наведени погоре најмногу ќе влијаат на луѓето.

 

 

Еволуцијата на луѓето на Марс

Со оглед на сите овие карактеристики на Марс, научниците се обидуваат да предвидат кои ќе станат луѓето откако ќе се преселат на друга планета. Од особен интерес се предвидувањата на биологот Скот Соломон, автор на книгата „Future Humans“.

Поради слабата гравитација, структурата на коските може да се промени со текот на времето – тие ќе станат погусти, поради што луѓето ќе се намалат во висина. Во исто време тие ќе бидат посилни од нас.

За полесно да се фаќаат предмети, нивните раце може да се издолжат. Во исто време, големите прсти ќе се поместат малку на страна за да им дадат на луѓето стабилност. Генерално, идните жители на Марс нејасно ќе личат на хобитите од Господарот на прстените.

Жителите на Марс ќе бидат силно погодени од ултравиолетовото зрачење од сонцето. За да се заштити од него, телото најверојатно ќе произведе повеќе меланин, пигмент кој го апсорбира штетното зрачење и ја затемнува кожата.

Можно е луѓето да го зголемат нивото на каротеноиди – ако е така, кожата ќе стане портокалова.

На Марс има малку кислород, па на почетокот луѓето ќе мора да одат само во вселенски одела. Можно е со текот на времето, човечките респираторни органи да се прилагодат на новите услови – овие промени може да се одразат на лицето.

На пример, луѓето на Марс може да имаат зголемени или намалени ноздри, зголемени или намалени усти итн. Исто така, марсовците веројатно ќе имаат очи налик на процеп за да се заштитат од песочни бури.

 

 

Други последици од животот на Марс

Покрај надворешните промени ќе има и внатрешни. На пример, на безживотна планета, луѓето на крајот може да го изгубат имунитетот на болести кои постојат на Земјата.

Поради ова, на Марсовците ќе им биде многу тешко да комуницираат со земјани – секој контакт може да предизвика епидемија.

Покрај тоа, целосно е нејасно како луѓето се под влијание на космичкото зрачење. Многумина веруваат дека еволуцијата нема да не спаси од ова. Но, постојат научници кои не исклучуваат дека човечкото тело некако ќе научи да се заштити од радијација.

Со еден збор, луѓето на Марс за неколку стотици години ќе бидат многу различни од луѓето на Земјата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.