Дали некој се обидува да ја контактира Земјата? Астрономите детектираа ПЕТ нови брзи радио рафали на 4 милијарди светлосни години оддалеченост

Од сите мистериозни астрономски феномени, ниту еден не создаде таков наплив на возбуда во последниве години како брзите радио рафали или FRB. Овие чудни блесоци на светлина, регистрирани во радио опсегот на електромагнетниот спектар, се појавуваат привремено и случајно од вселената.

Можеби потекнуваат од црни дупки, неутронски ѕвезди или дури и вонземјани, тие се движат од дел од милисекунда до неколку секунди пред да исчезнат без трага.

 

Сега, истражувачите објавија дека откриле пет нови FRB благодарение на надградбата на радио телескопот Westerbork Synthesis во Холандија. Додека патуваа до Земјата низ вселената, три од овие FRB ја пробија нашата соседна галаксија Триаголник, спирална галаксија оддалечена околу 2,73 милиони светлосни години.

Новите FRB беа откриени во 2019 година, но дури сега се детализирани во нов труд од меѓународниот тим предводен од Џоери ван Левен од Универзитетот во Амстердам.

„Брзите радио рафали (FRB) мора да се напојуваат со уникатни енергетски механизми за емисија. Откривме пет нови FRB, значаен додаток на приближно 100-те објавени во тоа време“. – велат од тимот во нивниот труд.

 

 

FRB се радио бранови така што не можат да се видат со човечко око, но не се невообичаени. Тие доаѓаат од целото небо, но со години ги збунуваат истражувачите бидејќи нивната причина е малку разбрана. Можно е тие да се емитираат од неутронски ѕвезди – срушените јадра на некои масивни ѕвезди кои ја собираат приближно масата на нашето Сонце во регион со големина на град. Но, научниците исто така сугерираат дека тие би можеле да бидат вештачки сигнали создадени од интелигентни суштества.

Во 2017 година, тим од Центарот за астрофизика Харвард-Смитсонијан рече дека тие би можеле да доаѓаат од далечни вонземјански предаватели кои напојуваат меѓуѕвездени сонди. Професорот Ави Лоеб од институтот тогаш рече дека вештачкото потекло на овие сигнали „вреди да се размислува“.

Кога еден FRB ќе се исклучи, содржи 10 трилиони пати повеќе од годишната потрошувачка на енергија од целата светска популација. Блесоковите се толку моќни што радиотелескопите можат да ги детектираат од повеќе од четири милијарди светлосни години оддалеченост. Но, проучувањето на FRB е тешко затоа што никој не знае каде на небото ќе се случи следниот рафал.

Уште повеќе, секој од нив вообичаено трае само милисекунда (иако минатата година експертите објавија дека откриле едно кое трае три секунди , 1.000 пати подолго од просекот).

Затоа, експертите се потпираат на телескопи од земјата стационирани низ целиот свет за да ги детектираат овие минливи радио пулсирања кога и да се случат.

 

Познато е дека радио рафалите пробиваат други галаксии на нивниот пат кон Земјата, а електроните во тие галаксии, вообичаено главно невидливи, ги искривуваат блесоците. Следењето на невидливите електрони и нивните придружни атоми е важно бидејќи поголемиот дел од материјата во универзумот е темна и сè уште знаеме малку за тоа.

Истражувачите откриле дека додека петте FRB патувале низ вселената, три „добро го пробиле“ ореолот на галаксијата Триаголник, исто така позната како М33. Тие потоа го пресекле ореолот на многу поголемата галаксија Андромеда (М31) која е блиску до М33, и конечно, ореолот и дискот на нашиот Млечен Пат.

Студијата е објавена во списанието Astronomy & Astrophysics.

 • Aseem Kumar Baishnab напиша:

  Hello,

  My name is Aseem Kumar Baishnab and I specialize in helping businesses like yours to generate high-quality leads that convert into sales.

  I understand that finding the right leads can be a time-consuming and challenging task, which is why I am here to offer my services. With my expertise in lead generation, I can help you to identify and target the right audience, engage with potential customers, and drive more sales to your business.

  If you are interested in boosting your sales and taking your business to the next level, kindly reply back to this email and I would love to discuss this further with you.

  Best regards,
  Aseem Kumar Baishnab

 • Aseem Kumar Baishnab напиша:

  Hello,

  My name is Aseem Kumar Baishnab and I specialize in helping businesses like yours to generate high-quality leads that convert into sales.

  I understand that finding the right leads can be a time-consuming and challenging task, which is why I am here to offer my services. With my expertise in lead generation, I can help you to identify and target the right audience, engage with potential customers, and drive more sales to your business.

  If you are interested in boosting your sales and taking your business to the next level, kindly reply back to this email and I would love to discuss this further with you.

  Best regards,
  Aseem Kumar Baishnab

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.